Najboljša smučarska središča v Evropi

Tina Lagler 03.02.2018
Najboljša smučarska središča v Evropi

Najboljša smučarska središča v Evropi

Lyon in Courchevel, Francija

Obisk Lyona naj bo začetek naših francoskih počitnic, saj si lahko vzamemo dan ali dva in raziščemo drugo največje francosko mesto, sicer dobro poznano po odlični francoski kuhinji. Ker je poln razburljive zgodovine, je njegovo središče tudi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, zatorej je idealen za obisk številnih muzejev. Razlog, zakaj je Lyon odlična kombinacija s smučarskim oddihom je zagotovo dejstvo, da leži le dobre tri ure stran od smučarskih središč, ki jih ponujajo 'Tri doline' oziroma Trois Vallees, eno najbolj znanih in imenitnih je zagotovo znameniti Courchevel. Ta sicer velja za največje smučarsko središče v Evropi, saj se ponaša s kar 600 kilometri smučarskih prog, med drugim pa lahko uživamo tudi v razlinčnih zimskih aktivnostih, kot so sankanje ali vožnja z motornimi sanmi.
courchevel.com

Courcehevl. Foto: Le Petit Palais

Innsbruck & Saint Anton, Avstrija

Prestolnica zahodne avstrijske Tirolske je zgodovinsko mesto, kjer prebiva večinoma mlado prebivalstvo. Tudi Innsbruck je gostil zimske olimpijske igre, in sicer let 1964 in 1976, medtem ko so tam leta 1984 in 1988 tam gostovale zimske paraolimpijske igre. Nočno življenje in kulinarična ponudba sta primerni tako za mlade kot nekoliko starejše turiste, medtem se v uro oddaljenem Saint Anotnu zimska zabava prične, še preden se smučanje konča. Saint Anton je tudi nadvse priljubljeno smučarsko središče za deskarje na snegu, odprli pa sta se tudi dve novi gondoli na Zurs in Lach ter tako odprli vrata na 300 kilometrov smučarskih strmin.
stantonamarlberg.com

Saint Anton. Foto: World All Details

Benetke in Cortina d’Ampezzo, Italija

Čeprav so Benetke nadvse priljubljena turistična destinacija, zaradi česar so skozi celo leto turistično oblegane, je zima najboljši čas za obisk znamenitega mesta na vodi. Megla nad vodo namreč ustvarja čudovito atmosfero, ki je osvojila tudi filme Don’t Look Now,Comfort of Strangers in Death in Venice. Februarja lahko v Benetkah ujamemo pustni karneval ali se podamo na ogled opera La Fenice in povečerjamo v eni izmed tradicionalnih gostilnic, kjer nam bodo postregli z marinirano hobotnico in malimi rjavimi rakci. Vsekakor jo nato mahnimo v Dolomite v enega bližnjih smučarskih središč Cortina d’Ampezzo. Turisti središče poznajo po umirjenih in sproščenih kosilih ter ležernih druženjih, zaradi česar so smučišča na pol prazna. Dragulj Dolomitov, kot mu mnogi radi pravijo, ponuja 120 kilometrov belih strmin, ki nas nikakor ne bodo pustile ravnodušne, seveda pa se lahko podamo tudi na zimsko pohodniško avanturo s krpljami, si privoščimo uro sankanja ali turno smuko.
cortinadolomiti.eu

Cortina d'Ampezzo. Foto: Bergfex

PREBERITE ŠE: Neznane in skrite smučarske destinacije v Evropi.

Barcelona in Baqueira Beret

Barcelona je sicer še eno od mest, ki je za obisk najbolj privlačno od spomladi do jeseni, toda turističnim gnečam se zlahka izognemo pozimi. Zgodovinski ogled mesa vsakič znova navduši, še posebno, če ga zaključimo s fantastičnim razgledom na Barcelono v Gaudijevem parku in se nato odpeljemo v Baqueira Beret, smučarsko središče s 156 kilometri smučišč, ki leži severozahodno od Bercelone v španskih Pirenejih. Središče je nadvse vabljivo za smučarske avanturiste, saj ponujajo tudi smučanje s helikopterjem. Tamkajšnje življenje je 'špansko', kar pomeni, da se jutra začno nekoliko pozneje, medtem ko se mnogi na smučišča odpravijo sredi popoldneva. Pravi počitniški oddih torej.
baqueira.es

Baqueira Beret. Foto: Kaluma Travel

Izbor urednika