Kulinarični potep za vsak okus

CITYLIFE 02.01.2019
Høst

Høst, Kopenhagen, Danska

Okoljsko ozaveščena danska prestolnica da veliko na kakovost hrane. Res se je treba potruditi, da bi v trgovini našli neekološko pridelane izdelke. Prav tako ima že vsak prodajalec na tržnici svoj POS-terminal, zato res ni izgovorov, da ne bi kupovali lokalno.

Tudi restavracije sledijo trendu – New Nordic je že uveljavljen izraz za tipične skandinavske sezonske jedi z modernim pridihom. Ena izmed njih je Høst, ki jo omenja tudi Michelinov priročnik. Restavracija je opremljena v elegantnem rustikalnem stilu, za katerega je prejela tudi več mednarodnih nagrad za oblikovanje, med njimi Worlds Best Designed Restaurant. Meni se, ker ima klasika prednost pred inovacijo, spreminja na mesečni ravni, okusi so drzni, cene razumne.
cofoco.dk/restauranter/hoest

Restavracija Høst, Danska.

Arcade Haggis & Whisky House, Edinburg, Škotska

Haggis in viski – bolj škotsko ne gre. V neposredni bližini edinburškega gradu je vzdolž z zelenim mahom poraščenih zidov ulice Cockburn Arcade Haggis & Whisky House, edina restavracija v Edinburgu, kjer lahko izbirate med več kot 100 viskiji. Viski strežejo na sobni temperaturi, brez ledu, s kozarcem vode, saj voda ''omehča'' alkohol in poudari dejanski okus viskija … Čeprav pravi Škoti menda trdijo, da je edina stvar, ki jo lahko dodamo viskiju, viski. Haggis, krepka tradicionalna jed iz ovčje drobovine, ovsene kaše, začimb, postrežena na sodoben način in s kančkom pesta, pa je odlična ''podlaga'' viskiju. Vse sestavine so sezonske, lokalne in sveže. Jedi niso pripravljene vnaprej, zato je včasih treba malce počakati. In kljub ''neslavno zvenečim'' sestavinam se splača – ne rečejo mu kar tako ''najbolj prefinjen haggis v mestu''.
arcadepub.co.uk

Restavracija Arcade Haggis & Whisky House, Škotska.

Bocanáriz, Santiago de Chile

Čilenci res vedo, kaj je dobro vino. Najbolj priljubljene vrste so cabernet sauvignon, carmenère, merlot in syrah – in da bi naleteli na slabo rdeče vino, bi se skoraj že morali potruditi. Če res ne bi želeli tvegati, je vinski bar Bocanáriz z eno najobsežnejših in večkrat nagrajenih vinskih ponudb v državi prava izbira. Vinski bar je hkrati tudi inovativna restavracija, zasnovana z namenom, da izbor vin nadgradi z okusno lokalno hrano. Nahaja se v osrčju starinskega dela mesta, kjer se srečujejo domačini in turisti. Izbiramo lahko med nabori treh vin, ki se med seboj dopolnjujejo, nadeli pa so jim zanimiva imena – Puščavska vina, Vina visokih nadmorskih višin, Nenavadna vina … Izkušeni someljeji z veseljem pomagajo pri izboru.
bocanariz.cl

Restavracija Bocanáriz, Čile.

Platea, Madrid, Španija

Španska prestolnica v Plateji, največjem evropskem gastronomskem središču, ponuja prav posebno izkušnjo. Ne le kulinarično, temveč tudi doživljajsko. V nekdanjem kinu potekajo koncerti in predstave. Gostje pa si lahko v številnih restavracijah v pritličju izberejo tapase, lokalne dobrote, kot so gazpacho, galicijska hobotnica, tortilje oziroma španske omlete, pripravljene iz jajc in krompirja ali pa tudi s karamelizirano čebulo, gobami in klobasami.

Canalla Bistro, Španija.

Če prisegamo na Michelinove zvezdice, obiščimo Canalla Bistro v prvem nadstropju, ''uporniško'' restavracijo kuharja Ricarda Camarene, ki prisega na sezonske sestavine in krši klasična gastronomska pravila. Ob hrani vedno lahko spremljamo dogajanje na odru v prvem nadstropju … Kaj pa bi pričakovali od države uživačev, kjer je več barov na prebivalca kot v kateri koli drugi državi v EU?
plateamadrid.com

Kanda Matsuya, Tokio, Japonska

Ko pomislimo na japonsko prestolnico, zagotovo pomislimo tudi na suši, a na kulinarični seznam vsakega gurmana, ki obišče Japonsko, vsekakor spadajo tudi dobri rezanci soba. Tradicionalne ajdove rezance Japonci postrežejo hladne ali tople, v juhi ali kot samostojno jed s sojino omako in nekaj zelenjave. Najboljše strežejo v Kanda Matsuyi s 130-letno tradicijo priprave. Celotna izkušnja obiska restavracije je nekaj posebnega že zato, ker rezance za vsako naročilo pripravijo sveže, gostje pa lahko kuharskega mojstra med valjanjem in rezanjem rezancev celo opazujejo.
kanda-matsuya.jp

Besedilo: Manja Kovačič

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča