Kdaj je čas za spremembo karierne poti?

Klavdija Rupar 27.01.2022
tyler-franta-iusj25iyu1c-unsplash

Če so naši starši 40 let (ali več) delali v isti službi, na enaki poziciji, temu dandanes ni več tako. Večina ljudi se po nekaj letih naveliča svoje službe, še posebej, če jim primanjkuje izzivov in se zavedajo, da so dosegli vse svoje potenciale. 

Foto: Pexels

V današnjih časih sprememba službe ni nič takšnega. Delodajalci se morajo navaditi, da bodo dobri delavci lahko slej ko prej zapustili delovno mesto in priložnost iskali drugje, kar je zanje vsakodneven izziv.

A kdaj je čas za spremembo kariere? Vprašajte se spodnja vprašanja in ugotovite, ali je vaša služba zagotovo to, kar si želite delati v življenju.

Vlagam trud v svoje delo?
Še vedno vlagate trud v svoje delo? Se dejansko zanimate, kaj se dogaja v službi in tudi na drugih področjih podjetja, v katerem delate, vendar ga ne podpirate neposredno? Potem je vaša služba še vedno zanimiva. Če se večkrat zalotite, da se samo pasivno premikate iz dneva v dan pa začnite razmišljati, ali vas delo, ki ga opravljate sploh še veseli.

Foto: Pexels

Imam možnost napredovanja?
Ste v eni in isti službi že nekaj let in ne vidite več možnosti napredovanja? Ste se naučili vse, kar se lahko? Potem je čas za iskanje novih izzivov in več izbire ter pozicije, v kateri boste rasli in se dodatno izobraževali.

Se zabavam?
Glede na to da služba zahteva večji del vašega življenja, je zelo pomembno, da se vprašate, ali se v njej zabavate. Če v službo hodite z veliko težavo, zabave pa že dolgo ni več, potem si iščite službo, v kateri bo vsaj večina dni na teden zabavnih.

Zaslužim dovolj?
Imeti službo zgolj za golo preživetje vsekakor ni pametno. Pozanimajte se, koliko denarja zaslužijo ljudje na podobnih pozicij v drugih podjetjih. Če ste močno podplačani, je čas, da stvari vzamete v svoje roke. Najprej prosite za povišico, če vam ne želijo ugoditi pa iščite bolje plačano delo.

Zagovarja moja služba enake vrednote kot jaz?
Marsikdo sicer dela v podjetju, ki ne podpira istih vrednot. A če ste človek na mestu in delate v podjetju, ki podpira povsem druge vrednote kot vi, potem je čas, da naredite korak dalje in poiščete delo, ki bo se bo skladalo z vašimi prepričanji in vrednotami.

Foto: Pexels

Si želim poskusiti nove stvari?
Tudi v zdajšnji službi se lahko posvetite novim stvarem, delate za nove stranke ali se lotite novih projektov. Če seveda obstajajo te možnosti. Če jih ni, je čas da se premaknete naprej. Lahko samo v drugo podjetje, lahko na povsem drugo delovno mesto, kjer se boste morali naučiti ogromno novega ali pa se celo odločite za samostojno pot.

Živim svoje sanje?
Opazite kdaj, da sanjate z odprtimi očmi in razmišljate, kako drugačno bi lahko bilo vaše življenje? Kaj vas zaustavlja, da živite svoje sanjsko življenje? Če vas služba, ki jo trenutno opravljate drži nazaj in vam ne da možnosti, da izživite svoje sanje, potem je čas, da se od nje poslovite. Če že sedaj živite svoje sanje pa srečno in kar tako naprej.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča