Nasveti za delo od doma

Klavdija Rupar 20.03.2020
Foto: Unsplash

Glede na trenutno situacijo, ki opozarja, da moramo ostati doma, večina podjetij in njihovih zaposlenih dela od doma. A za marsikoga to zna biti pravi izziv. Doma, kjer sta nam ves čas v napoto hladilnik in televizor ter druge distrakcije, se je precej težko skoncentrirati, a s pravo zagnanostjo se da prav vse. Da bo delo potekalo čim lažje, smo vam pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste ob koncu karantene želali še naprej delati od doma.

Napišimo si seznam opravil, ki jih moramo opraviti vsak dan

Seznam opravil, ki jih moramo narediti v naslednjem tednu ali dnevu, lahko napišemo pred začetkom tedna, ali pa vsak dan sproti za naslednji dan. Seznam nam bo pomagal, da si postavimo cilje za določen dan in poskrbel, da bomo po končanem dnevu in vseh obkljukanih obveznostih ponosni nase, da smo naredili vse, kar smo imeli v planu.

Oblecimo se

Vsi, ki delajo v pisarni, si predstavljajo, da so ljudje, ki delajo od doma cel dan v pižami. A temu ni nujno tako. Če želimo delo ločiti od privatnega življenja, je ključnega pomena, da se pred začetkom dela oblečemo.

Uživajmo v fleksibilnosti

Glede na to, da pri delu od doma nimamo šefa, ki bi nas nazdoroval osem ur, si lahko vmes vzamemo odmor in gremo na kratek sprehod, ali pa naredimo nekaj vaj iz joge. To bo poskrbelo, da se predihamo in nam dalo večji zagon za nadaljnje delo.

Foto: Unsplash

Določimo ure, ko delamo

Če delamo od doma, to še ne pomeni, da moramo delati cele dneve. Hitro se namreč lahko zgodi, da delamo od ranega jutra pa vse do noči. Nikakor. Postavimo si ure v dnevu, ko bomo delali. Lahko je to od 8.00 do 16.00, lahko pa si tudi porazdelimo in delamo štiri ure zjutraj in štiri ure zvečer. Vsekakor pa dela ne nosimo v spalnico.

Dela ne nosimo v spalnico

Obvezno moramo imeti en prostor v stanovanju, v katerem ne uporabljamo računalnika. Najbolje, da je to spalnica. Ko se odločimo, da je čas za spanje, računalnik pustimo v drugem prostoru in se ga ne dotaknemo do naslednjega dne.

Foto: Unsplash

Uporabimo različne "online" platforme

Glede nato da živimo v svetu tehnologije, lahko za delo od doma uporabimo marsikatero "online" platformo. Lahko je to Whatsapp, Viber, Skype, Zoom ali karkoli drugega. Ne glede na to, kaj se odločimo, vse platforme omogočajo različne funkcije, ki nam bodo prišle prav.

Nehajmo hoditi v kuhinjo

Ko smo doma se je izredno težko izogibati hladilniku in vsem prigrizkom, ki so nam na voljo. Hitro se namreč lahko zgodi, da se bomo zredili, obenem pa bo vsak prigrizek predstavljal krajši odmor. Enostavno ne kupujmo prigrizkov ali pa nekoga od bližnjih prosimo, naj jih skrije pred nami.

Foto: Unsplash


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča