Kako zmanjšati vnos sladkorja

Klavdija Rupar 25.04.2019
Foto: Unsplash

Zmanjšati vnos sladkorja je izredno težka naloga, še težja pa je poleti, ko smo leni in se je skoraj nemogoče upreti sladkim živilom. Vendar se je potrebno zavedati, da ogromno živil, na katera ne bi niti pomislili, vsebujejo sladkor. Sladkor je škodljiv in čas je, da začnemo razmišljati o tem, da ga počasi in postopoma izbrišemo iz svoje prehrane. Kako? Spodaj preberite nekaj nasvetov.

Naučimo se, v katerih živilih se skriva sladkor

Vsi vemo, da je v čokoladi, torti ali Coca-Coli veliko sladkorja, malo ljudi pa ve, da je sladkor tudi v žitaricah, jogurtih, sadju, solatah, testeninah in alkoholu. Vse te jedi imajo lahko visoko raven sladkorja, zato pred uporabo preberimo sestavo določene hrane.

Foto: Unsplash

Ne pozabimo na zajtrk

Zajtrk ohranja enakomerno raven sladkorja v krvi, kar pomeni, da če jemo zajtrk, je manj verjetno, da si bomo kasneje zaželeli čokolado. Idealen zajtrk je skodelica ovsenih kosmičev, nekaj jajc ali toast z avokadom.

Začnimo telovaditi

Vadba pomaga zmanjšati stopnjo stresa, vzdržuje normalno raven krvnega sladkorja in nam da občutek energije, zato je manj verjetno, da bomo posegli po sladkorju. 

Foto: Unsplash

Kupujmo izdelke, ki nimajo sladkorja

Namesto konzervirane in sladke hrane, raje uporabljajmo naravne okuse, kot je vanilija, cimet, limona, muškatni orešček, ki so odlični za naše zdravje in prav tako okusni.

Dolgoročno upoštevajmo ta pravila

Odstranitev sladkorja iz prehrane se sprva morda zdi nemogoče, vendar bomo hitro videli napredek, ko bomo vztrajali. Opazili bomo, da imajo sveža živila boljši okus, naše prehranjevalne navade se bodo spremenile, želja po sladkorju pa se bo zmanjšala.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča