Zdravilni učinki medu

Lana Bauman 08.11.2018
Med

Ne samo, da je med dobrega, nepogrešljivega okusa, zdrav dodatek k naravnim sokovom, čajem in sladicam. Med ima tudi veliko zdravilnih učinkov.

Med deluje aktibakterijsko, celi rane in lajša opekline

Zaradi svoje sestave je učinkovit pri uničevanju bakterij. Že v zgodovini so ga uporablajli za preprečevanje okužb pri odprtih ranah. Kasneje so antibakterijsko sredstvo prenesli v bolnice, kjer so z njim blažili rane, nastale pri operacijah. Poleg preprečevanja okužb ima med blagodejen učinek na opekline, saj njegova sestava kožo hrani, vlaži in pomirja.

Foto: Unsplash

Med krepi imunski sistem, miri kašelj

Če ne želite zboleti, uživajte med. Če ste zboleli, uživajte med. Med je primeren za preventivno preprečevanje bolezni, kakor tudi za zdravljenje. Je najboljša naravna rešitev za prehlad, boleče grlo ali kašelj. Krepi imunski sistem, v primeru bolečega grla lajša bolečine in blažil simptome ter miri kašelj. Zaužijete ga lahko brez dodatkov ali mu dodate malo cimeta. Če vam okus ali sestava ne ustrezata, ga enostavno zmešajte v naravno limonado.

Foto: Unsplah

Med skrbi za energijo

Med je sladilo in sladila višajo vrednost inzulina v krvi kar povzroči sunkvit skok energije. Kvaliteten med je zaradi svojega naravnega izvora manj škodljiv kakor navadni sladkor, zato je vsekakor boljša izbira. Priporočljivo ga je zaužiti po napornem dnevu ali športni aktivnosti. Športniki ga ob padcu energije med napornimi fizičnimi obremenitvami zaužijejo kar med aktivnostjo.

Med je uporaben je v naravni kozmetiki

Vse več receptov za pripravo naravne kozmetike, vsebuje med. Zaradi vsebnosti oksidantov, hranil in vitaminov je nepogrešljiva sestavina pri negi kože, ustnic in lasišča. Kožo pomirja in vlaži, odstranjuje akne in hrani celice. Če ga nanesete na lase, bodo ti sijoči, nahranjeni in obnovljeni.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča