Kako si postaviti mesečno rutino?

Klavdija Rupar 31.01.2023
mesecnarutina-unsplash

Vam manjka motivacije in koncentracije za stvari, ki jih imate na svoji to-do listi? Imate občutek, da delate cele dneve, niste organizirani in ne veste česa se lotiti najprej? Potem je čas, da razmislite o mesečni rutini, ki jo morate postaviti zato, da boste lažje funkcionirali.

Zakaj je pomembno sploh imeti mesečno rutino?
Mesečna rutina vam omogoči, da ostanete osredotočeni na svoje zadolžitve, zmanjša vaš stres in vam pomaga, da lažje sprejemate odločitve. Mesečno načrtovanje poskrbi, da začnete slediti svojim ciljem in da bolje opravljate s svojim časom. Manj dni porabite zato, da dosežete optimalne rezultate. Vzemite si eno ali dve uri v začetku meseca in si pripravite načrt.

Postavite si namero
Preden se lotite načrtovanja meseca, ki je pred vami, začnite z namero. Kaj si želite doseči v tem mesecu? Kaj so vaši cilji? Kakšne energije si želite? Vse si zapišite in si postavite točno določene namere in cilje. To vam bo pomagalo pri sprejemanju odločitev in vam pomagalo postavljati meje.

Zapišite svoje misli
Ste se že kdaj lotili projekta ne da bi naredili načrt zanj? Naj bo začetek meseca namenjen temu, da vse svoje misli zapišete na list papirja. Naj bo to vse od kupovanja daril za rojstne dneve, pospravljanja, plačevanja računov, itd. Tako boste točno vedeli, kaj vas ta mesec čaka in ne boste pozabili niti na najmanjše opravke.

Posebej zapišite najnujnejša opravila
Najnujnejša opravila so tisti deli vaše to-do liste, ki so najbolj pomembni za vaše življenje. Med njih spadajo gibanje na dnevni ravni, priprava obrokov vnaprej, več časa preživetega z družino. To-do lista pa je seznam vseh opravkov, ki jih morate narediti pri delu in doma. Ko boste zapisali vse misli, jih razdelite v dve koloni: to-do listo in najnujnejša opravila. Vaš cilj pa je, da med obema najdete ravnotežje. Zakaj? Če se posvečate samo to-do listi, pozabite na tisto, kaj je najbolj pomembno v življenju in obratno.

Uredite svoj e-poštni predal
Imate več deset neprebranih sporočil? Potem je pametno, da v svojo mesečno rutino dodate tudi urejanje e-poštnega predala. Lahko izbrišete vsa sporočila, ki jih ne rabite, jih razporedite po mapah, se odjavite iz vseh nepomembnih e-novic in končno odgovorite na vsa sporočila, ki čakajo neprebrana.

Postavite si meje
Ni vam potrebno ugoditi vsaki želji in zahtevi, saj imate vso pravico, da si postavite mejo. Tako se boste izognili določenim situacijam in nalogam, ki vam povzročajo samo stres. S tem boste pripravili prostor za stvari, ki vas inspirirajo in delajo srečne. Ko vam bo jasno, v čem uživate in v čem ne, se boste zavarovali pred razmerji in nalogami, s katerimi greste čez mejo.

Zavedajte se, da je skrb zase produktivna
Ko date stvari, ki so vam pomembne na prvo mesto, poskrbite zase. Skrb zase niso samo maske za obraz in kopel ob svečah. Pomeni tudi, da si sestavite življenje, ki poskrbi za vašo srečo. Če se ves čas posvečate le delu in določenim aspektom življenja, potem živite v konstantnem slabem počutju, pregorevate in delujete zgolj na kavi in kortizolu. Na koncu dneva je pomembno zavedanje, da je skrb zase produktivna. Zato si v mesečni načrt dodajte tudi meditacijo, redno gibanje, branje knjig in vse, kar vas dela srečne in zadovoljne.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča