German.Local.Green - Trajnostno v mestu in naravi

CITYLIFE 23.10.2021
header-key-visual-green-©-dzt-julia-nimke

Povezovanje urbanih središč in podeželja – vključno s kakovostno ponudbo mobilnosti – počitnicam v Nemčiji daje dodano vrednost: gostje lahko prenočujejo v mestu in odkrivajo naravne lepote v okolici ali pa počitnice na podeželju popestrijo z mestnimi izleti.

Ettal, sprehod na pomolu. © DZT/ Julia Nimke

Sprostitev in doživetja v nemških gozdovih 
Nemčija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi – gozdovi pokrivajo skoraj tretjino države. Od Porurja do Sauerlanda, od Kölna do Eifla ter na območju Porenja in Taunusa – od urbanega okolja do narave je pot pogosto kratka. Ljubiteljem narave so tako na voljo številne možnosti: Kdor si želi sprostitve, si lahko baterije napolni v gozdu, kdor je bolj pustolovskega duha, pa lahko raziskuje naravo na poti med krošnjami ali v gozdnem adrenalinskem parku. Gozdni muzeji in informacijska središča narodnih parkov obiskovalcem ponujajo koristne napotke in informacije. Gozdni vodniki in rangerji v številnih gozdnih regijah goste popeljejo v skrivnostni svet gozda, tako da lahko čisto od blizu spoznajo življenje v tem čarobnem habitatu.

Urwaldsteig, meglica nad krošnjami. © German Roamers/ Leo Thomas

Reke in pečine
Približno tretjina nemškega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena. Odgovorno in skrbno ravnanje z naravnimi bogastvi popotnikom omogoča povsem avtentično doživetje. Nekatere geografsko značilne zanimivosti, kot so rečni bregovi ali pečine, so povezane z miti in legendami, zato jim mnogi pripisujejo poseben pomen. Primeri so kamnita formacija iz peščenjaka Externteine v Vestfaliji, pot Himmelsweg pri mestu Nebra – kjer je bil najden svetovno znan nebesni disk iz bronaste dobe –, in neolitski kamniti grobovi v Everstorfer Forstu v Mecklenburgu. Že stoletja obiskovalce navdušujejo tudi pečine iz peščenjaka v narodnem parku Saška Švica pri Dresdnu. Tu ekološki vizionar Sven-Erik Hitzer obmejno mesto Schmilka spreminja v trajnostno počitniško vasico. 

Sankt Peter-Ording, počitek na sipinah na plaži. © DZT/ Julia Nimke

Bosi po Waddenskem morju
Prostrano Waddensko morje v Severnem morju predstavlja največje povezane muljaste plitvine na svetu. Ko se voda med oseko umakne, lahko obiskovalci v spremstvu strokovnjakov bosi raziskujejo to edinstveno pokrajino in spoznavajo njene prebivalce: rakovice, peščene črve in školjke srčanke ter številne vrste ptic. Obiščete lahko tudi Halligen – majhne poseljene močvirne otoke, ki so ob nevihtah delno poplavljeni in se zato ponašajo z edinstveno floro. Iz severnonemških metropol, kot sta Hamburg in Bremen, je obala Severnega morja na dosegu roke.

Dagebüll, Vadensko morje. © DZT/ Julia Nimke

Naslovna fotografija: © DZT/ Julia Nimke

Nemška turistična organizacija


 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika