pexels-photo-141815_1

Razlogi, zakaj bi morali prenehati jesti sladkor

Klavdija Rupar

Težave z neprimerno prehrano lahko vodijo do več različnih težav in bolezni. Hrana, ki bi se ji morali na daleč izogibati, je vsekakor sladkor. A je prisoten prav povsod, tudi v živilih, za katere ne bi niti pomislili. Gre za konzervans, zato ga najdemo tudi v večini konzervirane hrane. 

A sladkor povzroča ogromno težav in spodaj smo našteli le nekaj razlogov, zakaj bi bilo primerno prenehati jesti sladkor ali vsaj zmanjšati njegov vnos.

Povzroča debelost

V ZDA je debelost postala prava epidemija in sladkor je eden glavnih krivcev za povečanje telesne teže. Problematično je že prehranjevanje otrok, ki zaradi vnosa sladkih pijač in sladkarij, prekomerno telesno težo prenesejo tudi v odrasla leta. Posledice debelosti pa so sladkorna bolezen, bolezni srca, težave z jetri in nekatere vrste raka.

Višji holesterol

Sladkor zmanjšuje zdrav holesterol HDL in zvišuje trigliceride. Spremeni tudi funkcijo delovanja slabega LDL holesterola, kar povzroči zamašitev vaših žil. Na žalost za takšnimi težavami lahko zbolijo tudi otroci.

Neuravnovešena črevesna flora

Ravnotežje med zdravimi in slabimi bakterijami vpliva na vašo črevesno floro in posledično na vaše zdravje. Vaš imunski sistem se lahko poslabša, hormonsko neravnotežje pripelje do avotimunih bolezni ali celo do bolezni srca in sladkorne bolezni. Na žalost sladkor povzroča povečanje slabih bakterij, kar vodi do zgoraj naštetih težav.

Vpliva na imunsko moč

Veliko uživanje sladkorja vpliva na imunske celice. Imenovane tudi morilske celice vas varujejo pred bakterijami, virusi in rakavimi celicami. Ko zaužijete sladkor s tem slabšate imunski sistem in hranite vse te slabe bakterije, viruse in rakave celice. 

Vodi do astme

Raziskave so pokazale, da večje količine uživanja sladkorja lahko v dihalnih poteh povročijo alergično vnetje. Takšno vnetje nato lahko povzroči zapiranje dihalnih poti, kar pa prinese simptome, ki so podobni astmi - tudi sopihanje in lovljenje sape. 

Vir: amodrn.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča