Od korzeta do žaketa

Od korzeta do žaketa: Po modni navdih v muzej

CITYLIFE 24.04.2024

Muhasti aprilski dnevi so kot nalašč za prevetritev garderobne omare in ... obisk muzeja! In če ravno razmišljamo, kaj bi v svoji omari radi obdržali za naslednjo sezono, lahko navdih poiščemo v Mestnem muzeju Ljubljana na razstavi Od korzeta do žaketa, ki predstavlja, kako so se oblačili Ljubljančani v starih časih.

Razstava Od korzeta do žaketa Mestni muzej Ljubljana

Skozi posamezne vsebinske sklope razstava predstavlja oblačilno dediščino od sredine 19. do sredine 20. stoletja. Avtorica razstave, muzejska svetnica Mojca Ferle, je prepričana, da je oblačilna zbirka pripovedovalka zgodb preteklosti in več kot le moda nekega časa.

Razstava Od korzeta do žaketa Mestni muzej Ljubljana

Vsebinski sklopi, ki jim sledimo na razstavi so: začetki zbirke, salon modistke in krojača, sporočilnost oblačil za posebne priložnosti, pogled pod obleko, večerne in slavnostne obleke, ljubljanski modni obrtniki in trgovci, obleke znanih Ljubljančank in Ljubljančanov, obleka kot nosilka spomina in osebnih zgodb, krzno nekoč in danes, trajnostna moda in muzejska sodelovanja s sodobnimi modnimi ustvarjalci.

Razstava Od korzeta do žaketa Mestni muzej LjubljanaRazstava Od korzeta do žaketa Mestni muzej Ljubljana

Tekstilna zbirka muzeja, ki danes obsega približno 4.500 enot, je začela nastajati sredi 50. let 20. stoletja. Intenzivneje in sistematično se je v zadnjih tridesetih letih znotraj tekstilne oblikovala oblačilna zbirka, s poudarkom na oblačilni kulturi ljubljanskega meščanstva, od druge polovice 19. stoletja do 50. let 20. stoletja. Nastal je bogat in raznolik fundus, ki je širši javnosti malo znan, obsega pa oblačila v širšem pomenu: vrhnja oblačila, spodnje perilo ipd., oblačilne dodatke: pokrivala, obuvala, rokavice ipd. ter druge dodatke: pahljače, sončnike, pipe, ustnike ipd. in razne vzorčne ter krojne predloge, orodja in opremo ljubljanskih oblačilnih obrtnikov.

Razstava Od korzeta do žaketa Mestni muzej Ljubljana

Razstava od Korzeta do žaketa omogoča tudi bogat spremljevalni program, ki je zamišljen kot mreža sodelovanj. Več o delavnicah  na spletni strani Mestnega muzeja Ljubljana

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča