Recept - poletne solate s paradižnikom
Poletje se je prevesilo v svojo drugo polovico, zaloge zrelega paradižnika na vrtovih pa postajajo vse večje. Da ne bo šel v nič, si lahko pripravimo ozimnico na soncu sušenih paradižnikov ali pa kozarce napolnimo s paradižnikovo mezgo, najboljše pa ga je seveda pojesti kar svežega.
Ker v kulinariki ne zmanjka idej, smo pripravili tri ideje za odlične poletne solate s paradižnikom.
Grška solata
Grško klasiko, brez katere si ne moremo predstavljati poletnega dopusta na Santoriniju, Kreti ali Mykonosu, si lahko pripravimo tudi doma. Potrebujemo štiri zrele paradižnike, eno veliko olupljeno kumaro, polovico rdeče čebule, pest črnih oliv, nekaj ščepcev origana, 80 gramov svežega feta sira in ekstra deviško oljčno olje. Zelenjavo in feta sir narežemo na kocke, posujemo z origanom ter dodobra prelijemo z oljčnim oljem.
Solata Caprese
Italijanska različica paradižnikove solate vsebuje le tri sestavine: sočen paradižnik, mocarelo in sveže liste bazilike. Paradižnik in mocarelo, najbolje buffalo, narežemo na kolobarje ter ju izmenično zložimo na krožnik, vmes pa dodamo liste bazilike. Prelijemo s kvalitetnim oljčnim oljem in postrežemo.
Paradižnikova solata s testeninami
Paradižnik se odlično poda tudi k testeninam. Skuhamo poljubne testenine, dodamo narezan paradižnik, tuno in zelene olive. Prelijemo z omako iz majoneze in grškega jogurta, pokapljamo z limoninim sokom ter malce popopramo. Postrežemo ohlajeno, testeninska solata pa je odlična tudi za službeno malico.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine