Najnovejše avtobiografije, ki nam bodo dale drugačen pogled na življenje

Klavdija Rupar 13.11.2019
knjige

Radi beremo leposlovne knjige, zabavne romane, kriminalke, ali ljubezenske fikcije. Kaj pa če bi za spremembo prebrali dobro avtobiografijo, ki jo je napisal nekdo od znanih? S tem bomo dobili povsem nov vpogled v ljudi, ki jih opazujemo le od daleč in za nas poosebljajo nekaj nadstvarnega. Zato danes predstavljamo nekaj novejših avtobiografij ljudi, katerih življenjske zgodbe so nas navdušile. Naj tudi vas motivirajo in mogoče malenkost spremenijo vaš pogled na svet.

Elton John - Me

Avtobiografija Eltona Johna. Gre za prvo in edino uradno avtobiografijo glasbene ikone, v kateri je predstavljeno njegovo presentljivo življenje, ki je tudi tematika filma Rocketman. Rezultat je knjiga Me - zabavna, iskrena in čustvena zgodba o uspešnem pevcu in piscu besedil.

Me. Foto: amazon.com

She Said

Jodi Kontor in Megan Twohey sta novinarki, obenem pa tudi prejemnici Pulitzerjeve nagrade, ki sta za New York Times razkrili zgodbo o spolnem nadlegovanju Harveyja Weinsteina. Tokrat je v knjigi predstavljena še ne povedano ozadje raziskovanja in kakšne posledice je prineslo gibanje #MeToo.

She Said. Foto: goodreads

Greta Thunberg - Our House is on Fire

Avtobiografija o trenutno najbolj znani najstnici na planetu, ki je neposredno zaslužna za govor o podnebnih spremembah in je napisala knjigo o svojem odraščanju in družini. Knjiga govori o družini, ki se spoprijema z osebno krizo, tako da se začne spopadati še z večjo krizo - krizo našega planeta. 

Our House is on Fire. Foto: penguin books

Michelle Obama - Becoming

Michelle Obama v svoji avtobiografiji na iskren način povabi bralce v svoj svet in pripoveduje o izkušnjah, ki so jo oblikovale: od otroštva na južni strani Chicaga do materinstva in vodenja, pa vse do Bele hiše in nato povratka nazaj v življenje normalnega državljana. Zgodba prve dame, ki je pogosto podcenjena.

Becoming. Foto: amazon.com

Giselle Bündchen, Lessons: My Path to a Meaningful Life

Nekdanji supermodel ni vedno živel tako glamuroznega življenja. Sobo si je delila s petimi sestrami in v šoli trpela trpinčenje vrstnikov. A to se je spremenilo, ko jo je pri 14 letih opazil modni agent in ji ponudil službo. Giselle Bündchen je ena najbolj znanih manekenk, ki se je odločila, da predstavi svoje resnično življenje in razkrije, čez kaj vse je morala iti, da je prišla do vsega kar je danes.

Lessons. Foto: amazon.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča