Nasveti za organizacijo psom prijaznega doma

Klavdija Rupar 30.01.2020
Foto: Unsplash

Vedno več ljudi se odloča za štirinožne prijatelje, ki nam lepšajo in krajšajo dneve. A pred nakupom ali posvojitvijo, se moramo vprašati, ali živimo v dovolj velikem stanovanju? Bo pes imel na razpolago tudi kaj zunanjega prostora? Danes imamo za vas nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste dom organizirali tako, da bo primeren za bivanje vašega najljubšega kosmatinca.

Foto: Unsplash

Priročna pot ven in notri

Praktičnost vrat namenjenih samo za pse je odvisna od tega, kje bivamo in od velikosti psa. Če živimo v stolpnici ali več stanovanjski hiši, seveda vrata za psa ne pridejo v poštev, če živimo v hiši pa so več kot dobrodošla.

Prostor, kamor obesimo povodec

Preden psa spustimo v naš dom po dolgem sprehodu, ga moramo najprej odvezati in osušiti. Zato je pametno, da v predsobi obesimo obešalnike (podobne tistim za obešanje plaščov), ali pa dve kljukici, na kateri bomo obesili povodec in ostale stvari za psa.

Foto: Depositphotos

Območje prehranjevanja

Večkrat se zgodi, da posodo od psa pustimo sredi dnevne sobe ali kuhinje in se ves čas spotikamo ob njo. V kuhinji poiščimo prostor, tja položimo krpo ali tepih in nanj položimo posodo. Tako bo pes točno vedel, kje se hrani.

Foto: Depositphotos

Prostor za hrano

Posode in vreče pasje hrane so lahko precej velike in obenem tudi ne pretirano atraktivne. Pospravimo jih v omaro, ali pa kupimo poseben zaboj, ki bo namenjen le shranjevanju.

Foto: Unsplah

Udoben prostor za počitek

Psi potrebujejo prostor, kjer si lahko privoščijo umirjen počitek, a so obenem še vedno blizu dogajanja. Če ne želimo, da naš pes spi na kavču ali posteljah, je najlažje, da mu na tla pod police, stopnišče ali mizo, položimo blazino.

Zavarujmo pohištvo pred ljubljenčki

Psom ne smemo pustiti, da ležijo ali skačejo na pohištvo, a kmalu se to naše pravilo podre, saj nam ustreza, da se na kavču crkljamo z njimi. A pred tem je pametno, da površine zaščitimo. Kavče in naslonjala je pametno pokriti z rjuho ali prevleko, ki jo lahko operemo. Tako bo naš ljubljenček lahko ležal na njih, mi pa ne bomo imeli nič uničeno.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča