Recept - karamelno-jabolčna obrnjena pita

CITYLIFE 08.10.2022
karamelno-jabolčna obrnjena pita

Tudi kuharica Tasty sladice, ki je izšla pri Založbi Vida, med drugim prinaša lepo število slastnih jesenskih receptov – takšnih, s katerimi se šele poslavljamo od poletja, in tistih, kjer je jesen že močno zakorakala v našo kuhinjo. V drugi uradni kuharici zaščitene blagovne znamke Tasty so zbrani zabavni, preprosti in hitri recepti za najokusnejše sladice, kar ste jih kdaj poskusili, kot so ultimativna čokoladna torta brez moke, sladoledna torta in matchini makroni.

Danes iz Tasty sladice predstavljamo prav posebno pito … obrnjeno! To je take vrste pita, ki jo naredite takrat, ko v koči sredi divjine pijete vroč čaj in ste ogrnjeni s toplo deko. Najpomembnejši del so sladka jabolka, razporejena po sijoči in tekoči karamelni omaki. Če tej topli sladici na koncu dodamo še spomin na poletje, kepico vaniljevega sladoleda, ki se pocedi po celotnem kosu, bo njen okus zasijal v polnosti.

Sestavine:

  • sprej za namastitev ali kakšna druga maščoba za namastitev pekača
  • 100 g moke, plus še malo za posipanje 
  • 70 g sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 70 ml rastlinskega olja
  • 80 ml mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 veliki jajci
  • 350 g karamelne omake (recept na strani 176)
  • 1–2 zeleni jabolki, na primer Granny Smith, olupljeni, izkoščičeni in narezani na zelo tanke rezine
  • vanilijev sladoled

Priprava:

Pečico ogrejemo na 175 ℃ celzija. Okrogel pekač za torte premera 24 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko, ki ga tudi namastimo. Namaščen pekač popršimo z moko.

V veliki posodi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek in sol. V srednje veliki posodi pa zmešamo rastlinsko olje, mleko, vanilijev ekstrakt in jajca. Mokre sestavine prelijemo preko suhih in premešamo, da dobimo testo.

V pripravljen pekač prelijemo karamelno omako in čez njo v krogu zložimo jabolčne krhlje tako, da eden malce prekriva drugega. Čez jabolka prelijemo testo in ga po vrhu poravnamo s plastično lopatko.

Pito pečemo okoli 25 minut, da se zlato-rjavo zapeče, leseno palčko, ki smo jo zapičili v sredino testa, pa izvlečemo čisto. Pekač prestavimo na kuhinjsko rešetko in ga pustimo okoli 20 minut, da se nekoliko ohladi.

Na pekač položimo velik servirni krožnik in pekač ter krožnik naenkrat obrnemo, da pito zvrnemo. Odstranimo pekač in papir za peko. Pito še toplo narežemo, postrežemo pa jo s kepico vanilijevega sladoleda.

Recept povzet po kuharici Tasty sladice.

Foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča