Recept - Domači češnjev zavitek

Klavdija Rupar 12.06.2022
češnjev zavitek

Češnje so zagotovo eno najbolj zaželenih sadij v tem letnem času. Lahko jih jemo same, ali pa iz njih naredimo slastne slaščice. Ena izmed takšnih je tudi češnjev zavitek, ki bo popestril popoldansko gurmansko razvajanje. Kako ga pripravimo, pa si poglejte spodaj.

SESTAVINE:

Češnjev nadev:

  • 4 skodelice razkoščičenih češenj (lahko so tudi zmrznjene ali konzervirane)
  • 2 skodelici sladkorja
  • 2 cimetovi palčki
  • 3 jedilne žlice koruznega škroba

Testo za zavitek:

  • 1 ½ skodelice večnamenske moke
  • 1 skodelica bele moke
  • ¼ čajne žličke soli
  • 1 skodelica tople vode
  • 3 jedilne žlice rastlinskega olja
  • ¼ čajne žličke jabolčnega kisa

Za povrhu:

  • 1/3 skodelice stopljenega masla
  • 2/3 skodelice suhih drobtin
  • 1 jajce zmešano z 2 jedilnima žlicama vode
  • sladkor v prahu za posip

Foto: Unsplash

PRIPRAVA:
1. Za češnjev nadev najprej češnje zmešamo s sladkorjem in cimetovimi palčkami ter zavremo. Koruzni škrob stresemo v posodico, dodamo mrzlo vodo in to dodamo češnjam ter mešamo toliko časa, da se zmes strdi. Postavimo na stran in počakamo, da se ohladi.

2. Za testo najprej zmešamo večnamensko in belo moko s soljo. Dodamo vodo, olje in kis ter mešamo toliko časa, da nastane zmes. Testo nato damo na pomokano površino in ga gnetemo toliko časa, da postane elastične teksture. Testo damo v posodo, ga pokrijemo in pustimo stati vsaj eno uro.

3.Pečico segrejmo na 190 stopinj celzija. Na delovno površino položimo krpo in jo posujemo z moko. Testo za zavitek damo na sredino krpe in testo raztegnemo kolikor se da.

4. Ko je testo raztegnjeno celotno površino namažemo z maslom in po vrhu posujemo z drobtinami. Nato vzamemo nadev in ga namažemo po celotni površini. Ko končamo testo zvijemo in ga damo v pladenj in na koncu stisnemo robove, da so končni deli zaprti.

5. Po vrhu namažemo z mešanico jajca in vode ter pečemo 45 minut oziroma toliko časa, da testo postane zlato rjave barve. Preden ga narežemo, počakamo 20 minut, nato pa ga posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Pa dober tek!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča