Priljubljene velikonočne sladice po svetu

Gabrijela Vrbnjak 17.04.2022
foto: Unsplash

Skutina tortica po nemško

Käsekuchen, nemški cheesecake ali skutina tortica, je lažja alternativa tradicionalni ameriški različici. Pogosto v obliki kot mini pecivo, sadje ali velikonočna jajčka za dekoracijo pa se nahajajo na sredini za piko na i.

foto: Unsplash

Tradicionalni grški jogurt

Grška sladica iz tradicionalnega grškega jogurta je odlična v vseh letnih časih, še posebej spomladi in po okusnem velikonočnem obroku. Tradicionalni grški jogurt postrežejo s sesekljanimi orehi in medom.

foto: Unsplash

Tarte Tatin iz Francije

Francoska obrnjena jabolčna pita, Tarte Tatin, je priljubljen posladek v času velikonočnih praznovanj v Franciji. Pecivo se pripravi s sadjem, ki je pred pečenjem karamelizirano v maslu in sladkorju.

Foto: Depositphotos

Vroče velikonočne pecivo

Tradicionalno vroče velikonočno pecivo ali hot cross bons posrežejo v Veliki Britaniji, na Irskem in v Avstraliji na Veliki petek. Vroče pecivo je za veliko noč tam tako pomembno kot Velikonočni zajček.

foto: Unsplash

Poljska babka

Poljski velikonočni kolač se razlikuje od večplastnih čokoladnih in marmeladnih kolačev, priljubljenih v tradicionalni judovski kuhinji. Poljska velikonočna babka je okrogla torta z rozinami, rumom in sladko glazuro.

Foto: Depositphotos

Tradicionalni kulich

V pravoslavnih krščanskih državah, kot so Bolgarija, Gruzija in Rusija, se na velikonočni mizi znajde tradicionalni sladki kruh, kulich, duhovniki ta sladki kruh blagoslovijo na velikonočni maši.

Foto: Depositphotos

Makovo pecivo

Makovo pecivo ali makowiec je le eno od številnih imen za priljubljeno makovo pecivo, ki spominja na potico. Makovo pecivo, napolnjeno z gostim nadevom iz makovih semen, je znan tudi kot makosh na Madžarskem, mohnkuchen v Avstriji in wienerbrød na Danskem. Tradicionalno ga pripravljajo tako za božič kot za veliko noč.

Foto: Depositphotos

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča