Novodobna alkoholna pijača brez sladkorja in glutena

Valentina Jarc 17.03.2021
nord hard

Osvežilna gazirana voda z alkoholom in dodanim okusom, ki je v zadnjih letih obnorela ZDA, trenutno pa osvaja tudi Evropo, ne vsebuje sladkorja in drugih sladil niti ogljikovih hidratov, zato je njena kalorična vrednost pol manjša kot pri pivu. Ker manj je več, nič pa še boljše.
Izraz seltzer se v ZDA uporablja za gazirano vodo, pridevnik ‘hard’ pa označuje, da gre za alkoholno pijačo. Nord Hard Seltzer tako vsebuje zgolj vodo, CO2, aromo in 4 % alkohola, pridobljenega s procesom fermentacije. Na seznamu sestavin ni sladkorja ali drugih sladil, ogljikovih hidratov niti glutena, zato je pijača primerna tudi za ljudi s posebnimi dietami.

Za primerjavo lahko navedemo, da 0,33 litrska voda z okusom vsebuje kar 13 gramov sladkorja, Cocacola pa celo 35 gramov ali približno 9 čajnih žličk sladkorja. Ena pločevinka Nord Hard Seltzerja ima prav tako le 79 kcal, kar je približno pol manj kot v enaki količini piva. To Nord uvršča med tako imenovane "skinny" pijače, ki jih vse pogosteje najdemo na posebni strani barskih menijev in so zaželene predvsem med bolj zdravstveno ozaveščenimi potrošniki.
O izjemni priljubljenosti hard seltzerjev pričajo številne tržne raziskave. Predvidena letna stopnja rasti globalnega trga hard seltzerjev do leta 2027 znaša skoraj 17 %, eden najpopularnejših proizvajalcev, White Claw, pa je samo na ameriškem trgu med letoma 2018 in 2019 svoje prodajo kar početveril. Ker se je pijača izkazala za izvrstni substitut pivu, je na hitro rastoči trg vstopilo več velikih pivovarjev kot so Bud Light, Corona in Heineken, svojo lastno znamko hard seltzerjev pa so naznanili celo pri Cocacoli. Tudi v Evropi se v zadnjih mesecih pojavlja vse več craft proizvajalcev, z Nordom pa se trendu pridružuje še Slovenija.
Tako razvoj kot proizvodnja Nord Hard Seltzerja potekata v Sloveniji. Inovativno osvežujočo pijačo si že lahko privoščite na nekaterih terasah gostinskih lokalov in kupite na policah E.Leclerca. Dostavili nam jo bodo tudi pred domači prag – v spletni trgovini lahko izbiramo med tremi okusi, klasično osvežilno kombinacijo limone in bezga, prefinjenim miksom mete in borovnice, ter rdečo pomarančo z ingverjem.

Še dodaten nasvet: Z nežno aromo Nord predstavlja tudi odlično nizkokalorično bazo za pripravo raznovrstnih koktajlov. Mi že vemo, kaj bomo pili v petek zvečer, pa vi?

nordhardseltzer.si

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča