Urbano kolo Noordung prejemnik slovenske nagrade za oblikovanje

Helena Peterlin 11.10.2022
noordung-bike-2022---1

V oktobru poteka festival Mesec oblikovanja, v sklopu katerega se slovenski oblikovalci estetsko privlačnih izdelkov potegujejo za letošnjo slovensko nagrado za oblikovanje. Eden izmed prejemnikov v kategoriji oblikovanje leta je tudi kolo Noordung, ki je svoje ime dobilo po slovenskem vesoljskem pionirju Hermanu Potočniku “Noordungu”. Strokovno žirijo je kolo prepričalo s svojo dovršenostjo, retro izgledom in ozaveščanjem za odgovornejše bivanje.   

 

Gre za slovensko “start-up” podjetje, ki pri inoviranju kolo razume iz dveh gledišč: prvo je kolesarjevo, ki mu kolo ponuja unikatne občutke ob spremljavi njegove najljubše glasbe, drugo pa je družbeno odgovorno, saj kolo z rabo napredne tehnologije izpostavlja problematiko onesnaženosti zraka.


Vsaka “linija” oblikovalca je natančno premišljena in ima svoj smisel, pri izvedbi pa pri Noordungu prisegajo na butično obrtništvo in najkakovostnejše materiale, kjer prevladuje karbon. Ključna razlikovalna prednost tega unikatneža, ki je svoj navdih našel v obliki “cafe racer” motociklov, se nahaja v njegovem srcu, ki sliši na ime Boombox. Ta združuje tri perspektive: prva je pogonske narave, saj zagotavlja učinkovito električno podporo kolesarju, druga ima v mislih zabavo in poskrbi za predvajanje čiste ter jasne glasbe, tretja pa je družbeno-kritična, saj beleži in izpostavlja nivo onesnaženosti zraka z mikroskopskimi trdnimi delci, ki so za človeško telo toksični.


Ker verjamejo, da je vsota vseh naštetih dejstev radovednost, bo Noordung do 6. novembra 2022 v ljubljanskem bistroju Beštija čakal na oči vseh estetsko-ekološko-vesoljskih firbcev. Ob vabilu na spoznavanje v živo pa je na mestu še opozorilo – ko ga vidiš, ga vzljubiš in želiš samo zase. Prvi bodo na voljo že v začetku naslednjega koledarskega leta.


Več informacij o električnem kolesu Noordung najdete na noordung.com, o festivalu Mesec oblikovanja pa na www.zavodbig.com.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika