17. Mesec oblikovanja - podeljene nagrade za oblikovalske dosežke leta

CITYLIFE 09.10.2019
a

Na slavnostnem odprtju festivala, Mesec oblikovanja 2019, so v torek, 8. oktobra, podelili Big SEE Grand Prix nagrade za produktno oblikovanje in modo, slovenske nagrade za oblikovanje in nagrade Big SEE Vizionarjem.

Nagrado za slovensko oblikovanje leta je prejel kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2, oblikovalcev Gigodesign in proizvajalca Plastika Skaza, d. o. o. Minimalistično oblikovan izdelek, narejen iz recikliranih materialov, na izviren in preprost način rešuje ravnanje z dnevnimi gospodinjskimi odpadki in goji trajnostni odnos do okolja.

Kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 je prejel nagrado za slovensko oblikovanje leta. (Foto: Zavod Big)

Med brezčasno slovensko oblikovanje pa se je uvrstila leta 1980 izdelana skodelica za kavo oblikovalca Tihomirja Tomića. Nastala je v Steklarni Boris Kidrič v Rogaški Slatini, kjer je bil oblikovalec takrat zaposlen. Skodelica za kavo iz pihanega stekla v prosojni in jedkani različici združuje čisto obliko in eksperiment (jedkanje s kislino) z odlično in natančno izvedbo. Preprosta, prvinska, brezčasna.

Nagrado za zasebni interier leta sta prejela Dan Adlešič in Gregor Buci za stanovanje Ansambel. V množici čistunsko estetiziranih notranjih ureditev, ki jih arhitekti oblikujejo za naročnike in v katerih se izgublja njihova osebna nota, je projekt Stanovanje Ansambel pravo nasprotje. Ni nastajal po vnaprej zamišljenem konceptu, ampak kot spontan kreativni odziv na vsakokratno situacijo pri dograjevanju interierja in njegove opreme.

Zasebni interier leta je stanovanje Ansambel. (Foto: Klemen Ilovar)

Nagrada za javni interier leta je romala v roke Nuši Jelenec za Picerijo Trappa. Projekt Picerija Trappa odpira polje eksperimenta, ko se poigrava z novimi prostorskimi odnosi, materiali, teksturami in barvo. Takšen prostor človeka nedvomno vznemiri in do njega ne moreš imeti nevtralnega odnosa. Kot tak sproža redefinicijo našega odnosa do okolja in odpira polje v iskanju novega.

Nagrado za javni interier, Picerijo Trappa, je prejela Nuša Jelenc. (Foto: Zavod Big)

Nagrade Perspektivni v modi, arhitekturi, produktnem in industrijskem oblikovanju so prejeli nadobudni študentje iz različnih slovenskih fakultet. 

Mlada modna oblikovalca Uroš Topić in Dejan Petrović sta jo prejela v kategoriji modno oblikovanje.

Modne kreacije oblikovalca Dejana Petrovića.

V kategoriji arhitektura so nagrade prejeli Tin Troha, Dušan Sekulić, Nataša Avsenik, študentje Fakultete za dizajn in Biotehniške fakultete (Manca Duščak, Janja Kunej, Lara Razinger, Jan Skok, Andraž Štok, Katarina Remic, Anamarija Arh, Meta Zgonec, Senta Badovinac Bajuk in Katarina Hiti.

V kategoriji produktno oblikovanje so nagrade prejeli študentje v skupini, ki jo sestavlja Anja Stajnko, Mergime Rexhaj, Jan Sadek, Monika Kuharič, Barbara Pučko, Jasna Štampfer, Tijana Todorović, Milica Košanovič, Mirnes Bajić, Nejc Dornik, Aleš Gradišnik, Monika Hudournik, Rok Kladnik, Uroš Rozmarič, Metod Levart in Vesna Zadravec.

V kategoriji industrijsko oblikovanje so slavili Valentina Repenšek, Ajda Bertok, Marko Ježek, Tamara Lašič Jurković, Jernej Kapus, Julija Karas, Ambrož Močnik, Gal Rančigaj, Mihaela Romanešen in Hana Železnik.

Karin Čerin, Petra Slokan, Nina Auberšek, Viktorija Hafner, Maja Cvelbar, Lucija Draginić, Matija Kunstelj in Anže Lopatič so nagrado prejeli za interdisciplinarni projekt ŠIPK (Študentski inovativni projekti za družbeno korist) z naslovom Urbano čebelarstvo in izzivi v oblikovanju (UrbanBee)

Tretja skupina nagrajencev. ki so prejeli nagrade so Anja Deronja, Sara Kresal, Vedrana Makaus, Nina Simonič, Nina Zadravec, Karmen Češnovar, Tina Štefančič in Katja Peganec.

Inovativni projekti za družbeno korist, UrbanBee.

Izmed več kot 100 nominiranih projektov produktnega oblikovanja v 6 kategorijah, je le 6 projektov prejelo Grand Prix nagrado.

Ob podelitvi nagrad letošnjim Vizionarjem, so sledili tudi pogovori z njimi, saj so oni tisti, ki plemenitijo in navdihujejo svet kreativnosti, premikajo meje arhitekture in oblikovanja, ter pomagajo razvijati ustvarjalno okolje Jugovzhodne Evrope. Slovenski Vizionar je Alan Hranitelj, nagrado je v njegovem imenu prejela Nela Malečkar. Vizionarja Maja in Ivan Lalić prihajata iz Srbije,  še en prejemnik nagrade Vizionar 2019, Salih Teskeredžić, pa iz Bosne in Hercegovine.

Slovenski vizionar je postal Alan Hranitelj.

Kreativno dogajanje se nadaljuje tudi v sredo, 9. oktobra, ko bodo na Big Arhitekturi podeljene Grand Prix nagrade za interier.

Več na: zavodbig.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča