Namizne dekoracije s pelargonijami

Helena Peterlin 03.04.2022
foto-3namizna-dekoracija-z-belimi-pelargonijami

Ko se ljudje zberejo ob pogostitvah na prostem, imajo pomembno vlogo tudi skrbno okrašene mize, saj, kot vsi vemo, jemo tudi z očmi. Strokovnjaki tržne pobude Pelargonium for Europe predstavljajo nekaj poletnih namiznih dekoracij s pelargonijami, ki so preproste za izdelavo in vas spodbujajo, da se prepustite in enostavno uživate.

Kamnita cvetlična greda s pisanimi pelargonijami

Poletna kamnita greda s cvetlicami - ta nenavadna zasnova mize navdušuje z očarljivim kontrastom med pisanimi pelargonijami ter neživo sivino cinkane sklede in tlakovcev. S pravimi materiali lahko ljubitelji ročnih del to poletno dekoracijo zlahka ustvarijo sami.

Za ta kamniti aranžma s pelargonijami potrebujete devet tlakovcev, ravno, kvadratno cinkano posodo, ki je dovolj prostorna za tlakovce, kovinske slamice za pitje, kladivo, okrasne trave, narezane pelargonije z vrta ter napenjalni trak, ki se ujema z barvo pelargonij.


Kako jo pripraviti: V cinkano posodo položite tlakovce in jih povežite z napenjalnim trakom. Nato s kladivom vsako kovinsko slamico za pitje na enem koncu sploščite, da postane vodotesna. To storite na različnih dolžinah za vsako slamico. Nato vstavite ravne konce slamic med tlakovce in le te napolnite z vodo. Za konec slamicam vstavite okrasne trave in narezane pelargonije. Končano! Nasvet: Z umestitvijo pelargonij v različnih višinah ustvarite bolj dinamičen izgled.


Pelargonijina svetilka v kozarcu

Ta cvetlična namizna dekoracija - pelargonijina svetilka v kozarcu ustvarja prijetno vzdušje ob nežnih poletnih večerih. Izdelava tega očarljivega namiznega okraska ne zahteva veliko spretnosti, zato je pravi užitek za ljubitelje ustvarjanja, z veseljem do ročnih del.


Za izdelavo potrebujete cvetočo pelargonijo, majhen kozarec, klešče, cvetličarsko žico, cvetličarski trak, barvni trak, navijalno žico, droben pesek in koničaste sveče.

Kako jo pripraviti: 

1. korak: Žico ovijte z barvnim trakom in jo oblikujte v odprt obroč. Premer obroča mora biti enak premeru kozarca, na katerega bo kasneje pritrjen.

2. korak: Na obeh koncih žice s kleščami oblikujte zanko in na vsako od njiju pritrdite približno 20 cm dolg trak.

3. korak: Naberite cvetove pelargonije ter stebla po dolžini žice povežite z navijalno žico, tako da so cvetovi tesno drug ob drugem in žico čim bolj prekrijejo.

4. korak: Pripravljen venček iz pelargonij ovijte okoli vrha kozarca ter ga pritrdite s trakovi.

5. korak: Kozarec napolnite s peskom in vanj namestite sveče. Nasvet: Za mizo večje velikosti okrasite več kozarcev samo s trakovi, napolnite jih s peskom in svečami ter jih postavite na mizo kot dodatno dekoracijo.


Nasvet: Odvisno od velikosti kozarca je v cvetličnem kozarcu za pelargonijo lahko prostor za eno ali več sveč. Nasvet: S kombinacijo različnih barv lahko to cvetlično dekoracijo preprosto prilagodite različnim okusom in slogom.

Poletna miza s pelargonijami ter druge ideje za dekoracijo v svežem, naravnem slogu  

Ta z ljubeznijo postavljena poletna miza je videti lahkotna in sveža s svetlo belimi pelargonijami in ročno izdelanimi okraski v trendovskem naravnem slogu


Z žaganjem utorov ali vrtanjem lukenj lahko kratke in debele dele vej hitro spremenite v izvirne nosilce za imenske tablice ali cvetlične cevi, napolnjene z rezanimi pelargonijami, ki ustvarjajo poletno vzdušje. Hkrati lahko obroč iz daljših delov vej spremeni navadno cvetlično posodo v privlačen osrednji element, ki daje bujno cvetočim pelargonijam lep, naraven videz. 

Za prijetno razsvetljavo ob poletnih večerih lahko ustvarite te dekorativne, trendovske, predelane svetilke. Izdelate jih lahko sami s starimi kozarci in zavrženimi usnjenimi pasovi, obesite pa jih z nosilnimi trakovi. Nasvet: Če so kozarci dovolj veliki, lahko vanje posadite tudi pelargonije. V tem primeru poskrbite, da je v njih dovolj drenažne plasti, in jih le rahlo zalivajte, da preprečite razmočenost.

Za izdelavo lampijonov potrebujete škarje, luknjač, močno vrvico, veliko iglo ter prazen kozarec z ustrezno veliko svečo ali pelargonijo za vsak lampijon in star usnjen pas, naprimer iz trgovine z izdelki iz druge roke.


Navodila za pripravo:

1. korak: Pas odrežite v ustrezni dolžini, da ga lahko tesno ovijete okoli kozarca in zapnete z zaponko.

2. korak: V skrajšani del pasu z luknjačem naredite več lukenj.

3. korak: Preostali kos pasu z močno vrvico prišijte na nasprotni strani skrajšanega usnjenega pasu, tako da nastane trak z zaponko na sredini.

4. korak: Sedaj okoli kozarca namestite pas s pritrjenim trakom. Pas mora biti dovolj zategnjen, da ne zdrsne s kozarca. Po potrebi ga pritrdite s posebnim lepilom.

5. korak: Za konec postavite svečo v kozarec ali vanj posadite pelargonijo. Če želite, lahko okoli sveče za okras potresete majhne kamenčke, glinena zrnca ali žagovino. Končano! Ne pozabite: Nikoli ne pustite sveče goreti brez nadzora.

Preprosto lepo: razigrane, sveže pelargonije

Ta lepa zamisel za namizno dekoracijo je kot hladen vetrič, saj trave in bleščeče bele rezane pelargonije dodajo mizi pridih poletja. Za izdelavo tega aranžmaja potrebujete le podolgovato, ročno izdelano leseno škatlo in več ujemajočih se steklenic.


Nasvet: Bele pelargonije dajejo tej zasnovi svežino in lahkotnost. Pelargonije v živahnejših barvah, kot so rožnata, rdeča ali vijolična, pa ustvarijo bolj dramatičen učinek. 

Še več čudovitih idej za dekoracijo s pelargonijami lahko najdete na www.pelargoniumforeurope.com.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika