Pelargonija - kraljica balkonov in okenskih polic

CITYLIFE 16.05.2021
pelargonije1

Pravi cvetlični lonček - izbira balkonskih korit in cvetličnih lončkov je ogromna. Pred sajenjem zato vedno razmislite, kam boste postavili rože, in se na podlagi tega odločite za pravo izbiro. Pri tem pa ne pozabite, da je pomembno, da je izbrana posoda dovolj velika. Izberite posodo, ki je visoka približno 20 centimetrov, da bodo imele rastline dovolj prostora za korenine. Pelargonije so znane po tem, da zelo hitro rastejo, zato je najboljše, da ob samem sajenju izgleda kot da ste izbrali preveliko posodo. V kolikor sadite pelargonije v balkonsko korito pustite med posameznimi rastlinami 20 centimetrov prostora - torej v 60 centimetrov dolgo korito lahko posadite maksimalno tri rastline. Če se boste odločili za posamezne cvetlične lončke, izberite takšne s premerom med 15 in 18 centimetrov ter v vsak lonček posadite po eno rastlino. Pri izbiri prave posode za vaše pelargonije imejte v mislih tudi barvo in material posode - voda namreč hitreje hlapi iz temnih in glinenih posod. Za lažje vzdrževanje in manj zalivanja pa lahko izberete tudi balkonsko korito z rezervoarjem za vodo.


Prava mešanica zemlje
Prav tako kot prava posoda tudi pravi substrat vpliva na to, kako bodo uspevale vaše rastline. Kako pa izbrati pravi substrat? Izbira v specializiranih trgovinah in vrtnih centrih je ogromna, zato ni enostavnega odgovora. Z visokokakovostnim večnamenskim substratom praviloma ne morete zgrešiti. Ti substrati dobro zadržujejo in odvajajo vodo, strukturno so stabilni, zagotavljajo varno zadrževanje korenin, so dovolj rahli, tako da korenine prejmejo dovolj zraka, in vsebujejo vsa potrebna hranila. Če za svoje rastline želite le najboljše, izberite posebni substrat za pelargonije. Vsebnost hranil in sestava takšnih specializiranih substratov sta natančno prilagojena potrebam določenih rastlinskih skupin. Substrat za pelargonije ima na primer izredno visoko vsebnost hranil, zato ga lahko uporabite tudi za druge "lačne" rastline. V primeru, da imate že več izkušenj s sajenjem pa lahko sestavite tudi svojo posebno mešanico - v vsakem primeru pa lahko za nasvet povprašate v specializiranih trgovinah in vrtnarijah.

Prava tehnika sajenja
Naj gre za pelargonije ali druge poletne rože, osnovni način sajenja je pravzaprav vedno enak. Dno posode, v katero sadite, pokrijte z drenažno plastjo - to so lahko majhni kamenčki ali drugi podobni materiali. Ta plast služi temu, da bo v primeru prekomernega zalitja voda lahko odtekla iz posode. Nato lonec napolnite do približno tri četrt višine s substratom in ga rahlo pritisnite navzdol. Za pelargonije je pomembno tudi, da substrat vsebuje gnojilo. Če imate na voljo samo substrat brez gnojila, lahko to dodate tudi kasneje. Korenine pelargonij dobro zalijte, preden jo položite v novo posodo. Pazite tudi, da med dvema posameznima pelargonijama pustite dovolj prostora. Dodajte toliko substrata, da prekrijete korenine. Potem rastlino rahlo potisnite navzdol. Ko končate, zalijte rastlino, da se substrat nekoliko poleže. Tudi če imate balkonsko korito z zbiralnikom vode, vsaj prvih nekaj tednov pelargonije zalivajte od zgoraj, dokler se koreninski sistemi dovolj ne razvijejo.

Pelargonium for Europe
Pelargonium for Europe je marketinška iniciativa evropskih gojiteljev pelargonij - gojiteljev Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One in Syngenta Flowers.
Iniciativa je bila ustanovljena leta 2016 z namenom spodbujanja in zagotavljanja dolgoročne prodaje pelargonij v Evropi. Iniciativa Pelargonium for Europe, ki je trenutno aktivna v 22 evropskih državah, nagovarja potrošnike, novinarje in panogo ter jih obvešča o sortah, gojenju in uporabi pelargonij. Več na pelargoniumforeurope.com!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča