Urbana zelena zavetja, ki jih lahko naredimo sami

Helena Peterlin 28.06.2021
2021geraniums4000urbansummerescapes24

Pelargonije so priljubljene predvsem zaradi živih barv, raznolikih oblik in veselja, ki jih prinašajo njihovi cvetovi. Strokovnjaki, združeni v iniciativi Pelargonium for Europe, so z nami delili nekaj svežih zamisli za ustvarjanje rastlinskega raja sredi mesta in pojasnili, zakaj so pelargonije primernejše za urbana podnebja kot marsikatere druge rastline.

Naredi sam: Zunanji regal iz lestve 

Ta zunanji regal za mestni balkon, ki ga lahko naredite sami, ni le lep, ampak tudi praktičen, saj ponuja ogromno prostora, poleg tega pa ga lahko uporabite kot pregradno ali špansko steno. Njegova ključna prednost je ta, da so cvetlični lonci, v katerih so nasajene pelargonije, vgrajeni v police, zato se ne morejo prevrniti.

Da poustvarite ta trendovski regal, potrebujete lestev, tri do štiri 16 milimetrov debele deske, akumulatorski vrtalnik, vijake in izvijač, vbodno žago, brusilni papir, šestilo, svinčnik, ravnilo in več glinenih cvetličnih loncev, v katerih so nasajene pelargonije različnih barv. Deske vam lahko po meri razrežejo v trgovinah za domače mojstre. Morajo biti malce ožje kot prečke lestve, da jih boste lahko enostavno potisnili med okvir. Izračunajte njihovo dolžino, tako da bodo deske štrlele 20 ali 30 centimetrov prek okvira lestve na vsaki strani, kar bo omogočilo dovolj prostora za pelargonije.

Navodila: 

1. korak: Najprej izmerite zgornji premer svojih glinenih cvetličnih loncev, da boste lahko določili velikost okroglih lukenj v deskah. Premer lukenj mora biti približno 1 cm manjši, kar bo vsak lonec držalo na svojem mestu in preprečilo, da bi padel skozi.

2. korak: Ko se odločite, kam boste postavili vsak lonec, s šestilom in svinčnikom na deske narišite ustrezne kroge. Med načrtovanjem imejte v mislih, da je za skladen videz potrebna uravnotežena razporeditev loncev.

3. korak: Najprej izvrtajte luknje na robu vsakega kroga z akumulatorskim vrtalnikom, da boste lahko z vbodno žago krog izžagali.

4. korak: Uporabite vbodno žago, da izžagate rob svojih krogov. 


5. korak: Žagane robove zgladite z brusilnim papirjem.

6. korak: Na koncu postavite deske na prečko lestve in lonce s pelargonijami v luknje. Nasvet: Namesto da na sredino deske postavite en lonec s pelargonijami, lahko postavite dva lonca s pelargonijami, enega zraven drugega. Pomembno: Ko postavljate dva lonca enega ob drugega, poskrbite, da bo med posameznima luknjama dovolj prostora.


7. korak: Deske lahko še trdneje pritrdite tako, da zvrtate luknjo v vsako desko in prečko pod njo ter deske pritrdite z vijaki in izvijačem.

Edinstveni dizajni za mestni balkon: lonci, okrašeni z lakom za nohte

Posebni lonci za mestni balkon: lak za nohte spremeni običajne bele cvetlične lonce v posebne umetnine, ki še bolj poudarijo okrasno vrednost pelargonij in drugih balkonskih rastlin. V ta projekt za domače mojstre vam ni treba vložiti veliko časa in truda, vse, kar potrebujete, so beli lonci, lak za nohte različnih barv, lesene palčke za mešanje in veliko skledo ali drugo posodo za vodo.

Navodila: Najprej lak za nohte izbranih barv nakapajte v posodo, napolnjeno z vodo. Nato previdno pomešajte z leseno paličico, da nastane zanimiv vzorec. Na koncu hitro potopite cel lonec v vodo, tako da je mokra celotna zunanja površina. Odlijte vodo iz lonca in pustite, da se posuši. Vaša edinstvena umetnina je končana. Nasvet: Ker niti dva lonca nista enaka, več tovrstnih loncev, ki stojijo eden ob drugem, ustvari odlično popestritev.

Preobrazite skromno pelargonijo v loncu v izvirno umetnino

Umetniško pobarvane veje z vrta preobrazijo pelargonijo, nasajeno v preprostem glinenem cvetličnem lončku, v presenetljiv okras ali izvirno darilo, ki ga lahko podarite gostitelju naslednje vrtne zabave, ki jo obiščete. Ta simpatični projekt za domače mojstre boste hitro dokončali. 

Za okrasni aranžma boste potrebovali cvetočo pelargonijo, glineni cvetlični lonec, nekaj vej z vrta, lepilni trak, akrilne barve, čopiče in flomastre. 

Navodila: Zato da jasno ločite pobarvane in nepobarvane površine, najprej s pomočjo lepilnega traka vejo razdelite na več delov. Nato vsak del pobarvajte z barvami. Ko se barve posušijo, okrasite pobarvane dele s flomastri v poljubnem slogu. Na koncu odstranite lepilni trak in zapičite veje v zemljo okoli pelargonij. Opravljeno!


Pelargonije: cvetoče lepotice, odporne proti suši, kot nalašč za sončne mestne balkone 

V zadnjih letih so poleti vse pogostejši vročinski valovi. Ti so velik izziv še posebej v mestih, ker asfalt in beton zadržujeta vročino dolgo časa. Posledično se zrak v urbanih območjih segreje veliko bolj kot na podeželju in se celo ponoči pogosto le malce shladi. Rastline morajo biti še posebej odporne proti vročini, če želijo na sončnih urbanih balkonih in terasah preživeti poletje v mestih. Pelargonije so kot nalašč za to, saj izvirajo iz regije v bližini Mizaste gore v Južni Afriki. Tam je podnebje poleti vroče in suho, zato je za pelargonije enostavno skrbeti, hrkati pa so dobro pripravljene, da prenesejo celo skrajno vročino. Obožujejo sončno svetlobo in lahko celo prenesejo obdobja suše, ne da bi utrpele trajno škodo, saj njihovo steblo in mesnati listi hranijo veliko količino vode. Da bodo pelargonije obilno cvetele, pa jih med dolgimi obdobji visokih temperatur in suše vseeno redno zalivajte.

Za več informacij o pelargonijah obiščite www.pelargoniumforeurope.com.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča