Pravljične vasice Evrope

Gabrijela Vrbnjak 21.04.2020
foto: Unsplash in Pixabay

Evropa je bogata zgodovinsko, arhitekturno, kulinarično, in še in še. Oglejmo si čudovite pravljične evropske vasice, ki morajo zagotovo na naš seznam krajev, ki jih bomo v prihodnosti, ki nam bo to dopuščala, obiskali.

Cefalu - Italija

Starodaven kraj kamnitih uličic, picerij in trgovinic, je čudovit skozi celo leto. Romantični pobeg na obalo severne Sicilije, kulinarični presežki italijanske kuhinje in vin - je še lahko kaj lepšega kot Cefalu?

Cefalu, foto: Unsplash

Bibury - Velika Britanija

Narava v sožitju s človekom - to je Bibury v jugozahodni Angliji, prikupna vasica hišk iz starih kamnov in zanimivih streh.

Bibury, foto: Unsplash

Sintra - Portugalska

Sintra izgleda kot izmišljeno kraljestvo. A je še kako resnično - barvita palača, trdnjava na visokem hribu in magično mestece s čokoladnimi in drugimi dobrotami. Skrivnostne kamnite ulice nas vabijo, da jih raziščemo.

Sintra, foto: Unsplash

Hallstatt - Avstrija

Kristalno čisto jezero, ohranjena alpska arhitektura v vsej veličastnosti - kot iz pravljične knjige je avstrijski Hallstatt.

Hallstatt, foto: Unsplash

Cochem - Nemčija

Na obrežju reke Mozele leži malce zaspano mestece Cochem s tradicionalnimi hiškami. Sprehod po slikoviti obrežni promenadi ponuja pogled na mestni grad na bližnjem hribu. Okoliški vinogradi pa nudijo veliko priložnosti za pokušnjo belih vin regije.

Cochem, foto: Unsplash

Bosa - Italija

Stran od prestižnih in obleganih plaž je Bosa nedotaknjen dragulj Sardinije. Nahaja se na obali severozahodno. Srednjeveško mesto ima privlačno podobo - palme, pastelne barve, zgodovinski center mesta s trdnjavo iz 12. stoletja, kamnite stopnice, značilne italijanski trge in hiše z balkoni iz kovanega železa.

Bosa, foto: Unsplash

Dinant - Belgija

Zgodovinsko belgijsko mestece Dinant ni znano samo po svoji arhitekturi, temveč tudi po rojstnem kraju znanega belgijskega piva Leffe. Mestece ponuja čudovite poglede iz ptičje perspektive na gotsko katedralo in njen hruškast turen.

Dinant, foto: Unsplash

Reine - Norveška

Ribiška vasica Reine se nahaja v čudoviti nordski naravi Norveške, občudujemo lahko fjorde in gorovje ter prijetne hiške. Pogled v nočno severno nebo zagotavlja nepozabne spomine.

Reine, foto: Unsplash

Albarracin - Španija

Srednjeveško Španijo lahko občudujemo na primeru mesta Albarracin, obdanega s hribovjem in trdnjavo. Mesto odlikujejo kamniti stolpi, gradovi in kapele. Katedrala ponazarja islamsko umetnost in nas popelje v starodavne čase.

Albarracin, foto: Unsplash

Obidos - Portugalska

Srednji vek je ohranjen tudi znotraj zidov mesta Obidos na zahodni portugalski obali. Obidos obiskovalce navdušuje z mogočnimi utrdbami, v belo odetimi vilami, čudovitimi sprehajalnimi potmi in lokalnimi specialitetami. 

Obidos, foto: Unsplash

Mostar - Bosna in Hercegovina

Tudi Balkan premore čudovite kraje, kot iz pravljice. Mostar je sicer prepoznavno mesto Bosne in Hercegovine, najbolj znano po Starem mostu iz 16. stoletja. Stari del mesta razkriva zanimivo fuzijo balkanske in islamske arhitekture.

Mostar, foto: Unsplash

Rocamadour - Francija

Rocamadour je legandaren kraj ne samo zaradi svoje pokrajine, temveč tudi zaradi zgodbe o svetnikih in čudežih. Romarji že dolgo obiskujejo množico starodavnih cerkva, verskih znamenitosti in samostanskih zgradb. Rocamadour je osupljiv za številne sprehode mimo ličnih restavracij in trgovinic.

Rocamadour, foto: Unsplash

Brugge - Belgija

Brugge predstavlja t.i. Benetke severa, s številnimi kanali je prav zares pravljično mestece Belgije, ki se je nepoškodovano ognilo tudi vojn. Srednjeveška arhitektura, čokoladnice, duh mesta nas prijetno ponese v preteklost.

Brugge, foto: Unsplash

Giethoorn - Nizozemska

Vasico s kanali in več kot 180 mostovi, nizozemski Giethoorn, prav tako kot Brugge primerjajo z Benetkami. Za razliko od mesta Brugge je Giethoorn znan kot nizozemske Benetke. V vasico je možno priti samo s čolni. Lepota je nedotaknjena, vasica izgleda tako preprosto, a čudovito obenem, v njej pa še vedno živi več kot 2500 prebivalcev.

Giethoorn, foto: Pixabay

Folegandros - Grčija

Otok Folegandros ni nič manj slikovit kot njegov bolj znan sosed Santorini. Ne razočara z grško arhitekturo bele in modre, dekorirane z barvitimi cvetlicami, grškimi cerkvicami. In kar je najboljše - zaenkrat še ni tako oblegan. Moramo omeniti še obalo s smaragdno modrim morjem?

Folegandros, foto: Unsplash

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča