Pravljični gradovi v Evropi, ki bi jih morali obiskati vsaj enkrat v življenju

Klavdija Rupar 14.11.2019
Pena Palace, Portugalska

Gradovi so zares posebne zgradbe, saj so v preteklosti predstavljali obrambno funkcijo in domovanje uglednih osebnosti, danes pa nas navdihujejo z zanimivimi zgodbami. Po svetu najdemo ogromno čudovitih gradov, ki navdušujejo s svojo arhitekturo, značajem in lepoto. Zato smo danes pripravili nekaj najlepših gradov v Evropi, ki jih moramo obiskati vsaj enkrat v življenju.

Pena Palace, Portugalska

Pena Palace je eden najbolj znanih in najbolj obiskanih gradov na Portugalskem. Najdemo ga v Sintri, s svojimi barvitimi barvami pa je videti kot grad iz Disneyjeve pravljice. Celoten kompleks sestoji iz renesančne, gotske, egipčanske in mavrske arhitekture, obkrožen pa je s čudovitimi vrtovi, ki se razprostirajo na več kot 200 hektarjih in v katerih domujejo številne eksotične rastline.

Grad Pena Palace, Portugalska. (Foto: Depositphotos)

Château de Chantilly, Francija

Le uro oddaljen od Pariza stoji čudovit grad, ki velja za pravi francoski dragulj. Trenutni grad je bil postavljen v 19. stoletju na ruševinah gradu, ki so ga uničili med Francosko revolucijo. Notranjost in zunanjost poosebljata renesančno arhitekturo. Celotno ozemlje skupaj z vrtovi meri kar 115 hektarjev.

Grad Château de Chantilly, Francija. (Foto: Depositphotos)

Neuschwanstein, Nemčija

Grad iz 19. stoletja je eden najbolj obiskanih gradov v Nemčiji in eden najbolj slikovitih na svetu. Gre za grad, ki je bil inspiracija za Disneyjevo Trnuljčico, kar pomeni, da je to resničen pravljični grad. Grad obišče več milijonov turistov vsako leto, celotna pokrajina okoli pa je zares spektakularna.

Grad Neuschwanstein, Nemčija. (Foto: Depositphotos)

Eilean Donan, Škotska

Ko govorimo o škotskih gradovih, vsak najprej pomisli prav na tega. Ne le da je najbolj znan grad na Škotskem, ampak tudi v celotnem Združenem kraljestvu. Postavljen na majhen otok v škotskem višavju, poleg treh jezer - Loch Dutch, Loch Long in Loch Alsh, sega vse do 13. stoletja, v 17. stoletju je bil uničen in ponovno obnovljen v 20. stoletju. Predstavljal je trdnjavo klanoma Mackenzie in Macrae.

Grad Eilean Donan, Škotska. (Foto: Depositphotos)

Alcázar of Segovia, Španija

Zagotovo eden najbolj impresivnih gradov v Španiji, ki je bil prvič omenjen v 12. stoletju, zgrajen pa je na vrhu pečine. V srednjem veku je bila to izredno priljubljena rezidenca castillskih monarhov. S svojo pojavo in čudovito okolico spominja na pravi pravljični grad.

Grad Alcázar of Segovia, Španija. (Foto: Dešpositphotos)

Grad Moszna, Poljska

Moszna Castle je grad v južnozahodnem delu Poljske, ki so ga postavili v 17. stoletju in ima baročno, neogotsko in neorenesečano arhitekturo. Grad ima impresivno število stolpičev, kar 99, v njem pa najdemo tudi ogromno število soban - 365.

Grad Grad Moszna, Poljska. Foto: Depositphotos

Izbor urednika