Palace Hotel v Portorožu praznuje 110 let

CITYLIFE 20.08.2020
hotel palace

Hotel Palace je bil ob svojem odprtju v začetku 20. stoletja eden najlepših in največjih hotelov na Jadranu. Vrsto let je spadal med najelitnejše hotele na Jadranski obali in je bil začetnik portoroškega turizma, kot ga poznamo danes. V okviru Avstro-Ogrske monarhije je Portorož spadal med najpomembnejša evropska obmorska kopališča in zdravilišča ter je bi imenovan »Avstrijska Riviera«; mesto, kjer so letovali aristokrati, umetniki, pripadniki kraljevih dužin oz. monarhij ter politiki. Arhitekturni in hotelski biser

Ob svojem odprtju 20. avgusta 1910 je bil Hotel Palace v vsem najboljši: odprt je bil vse leto, imel je 300 sob z bogato opremo in kopalnicami, luksuzne dvorane za obede in druženje (damski salon, Kristalna dvorana, mali salon), bare, reprezentativen vstopni del recepcije in garaže. Dizajn hotela je bil narejen s strani avstrijskega arhitekta italijanskih korenin, Johannes-a (Giovanni) Eustacchio-a, čigar ideja je bila kreacija arhitekturno izjemno bogate palače, v kateri se prepletajo različni stili z elementi dunajske secesije. Ta arhitektura hotel krasi še danes ter je skrbno ohranjena, deli hotel pa so razglašeni za kulturni spomenik (zunanjost ter fasada) in naravni spomenik (park).Izjemen seznam eminentnih gostov

Kempinski Palace Portorož je danes hotel, čigar stene so polne zgodb, zgodovine in zanimivih podatkov. Posameznik se mora le umiriti ter prisluhniti. Da jih omenimo le nekaj: med obema vojnama je bil hotel uporabljen s strani nemške ter jugoslovanske vojske, predstavljal je lokacijo prvega casinoja v državi (1964 – 1972), bil je omiljena lokacija italijanskih filmskih režiserjev, nadvojvoda Franz Ferdinand je plesal v Kristalni Dvorani, prav tako je bil Palace hotel med ljubšimi hoteli Josipa Broza – Tita, znameniti vohun Cicero je nekoč bival v hotelu, hkrati pa je je zmeraj bil ter še zmeraj ostaja: priljubljen hotel med estradniki. Da omenimo le eno: Sophia Loren, po kateri je poimenovana hotelska večerna gourmet restavracija.

»Zgodovina ter dediščina hotela Palace, skupaj z njegovim pomenom v lokalni skupnosti nam je izjemnega pomena. Tako rekoč vsak posameznik je tako ali drugače s Palaceom povezan in v prihodnje želimo na teh povezavah še graditi ter hotel približati vsem deležnikom« sporoči Kai Behrens, Generalni Manager hotela.

Aktivnosti ob 110 obletnici

To pomembno slavje prihaja v obdobju, ko druženja ter gneče niso priporočljiva, zato se je vodstvo hotela odločilo obeležiti to posebno obdobje z manjšimi aktivnostmi ter personaliziranimi doživetji.

Od 20. avgusta do 7. septembra bo recepcijo hotela gostila manjšo razstavo odprte narave, ki bo gostom ter posameznikom predstavila zgodovino hotela Palace ter nekatere izmed njegovih zgodb. Razstava je narejena skupaj z Bressi Design.

Večina aktivnosti bo fokusiranih prav na dan odprtja, 20. avgust. Tega večera bo hotel obiskalo društvo Roza Klementina, dame in gospodje oblečeni v oblačila iz 1910, ki je bilo ustanovljeno prav pred desetimi leti, ob stoti obletnici hotela. Družili se bodo z gosti ter obiskovalci ter predstavljali zgodovino in pomembnost obdobja ter hotela pri razvoju destinacije.

Z Michelinovim krožnikom nagrajena restavracija Sophija bo navdušila kulinarične entuziaste: poseben meni, baziran na originalnem meniju iz leta 1912, a obogaten z modernimi kuharskimi okusi in tehnikami bo na voljo v obdobju od 20. do 27. avgusta za ceno 110 evrov na osebo, skupaj z vinsko spremljavo. 

Živa glasba ter šansoni bodo bogatili lobi bar Palace club ter restavracijo Sophija, kar bo doprineslo k zgodovinskemu ambientu. V Palace clubu pa podo predstavljeni tudi posebni koktejli, ki bodo predstavljali leto 1910 ter nepozabno obdobje La Dolce Vita.

 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča