Kako otroka pripraviti na vstop v šolo?

CITYLIFE 31.08.2022
Foto: Pixabay

Po dolgih počitnicah se otroci prvega šolskega dne ponavadi veselijo. Je pa prvi šolski dan tako za starše kot za otroka lahko tudi stresen, sploh za tiste otroke, ki okolje vrtca zamenjajo za šolske klopi. Čez noč se znano okolje spremeni v neznano okolje z novimi prijatelji in učitelji, ki ga bodo sooblikovali in spremljali na novi poti učenja in dozorevanja. 

Poglejmo kako otroka pripravimo na prve šolske dni in kako mu pomagamo, da bo vstop v šolo potekal čimmanj stresno.

Prvi šolski koraki

Pri prvošolčkih je pomembno, da se starši z otrokom pogovarjamo in mu vzbudimo pozitivno motivacijo in zaupanje vase. Sama priprava naj bi potekala že v vrtcu. Otroku predstavimo kaj je šola, kakšna so pravila, kako poteka dan v šoli in kaj bodo od njega v šoli pričakovali. Otroci, ki obiskujejo višje razrede pa je treba vzpodbujati k samostojnemu pristopu k pouku, kar pomeni, da si sami pripravijo šolske potrebščine. Priporočljivo je tudi, da z otrokom raziščemo kaj zanj pomeni vrnitev v šolske klopi, ga je strah ali vstop pričakuje z veseljem. Z otrokom se torej pogovarjajmo in ga poslušajmo.

Nakup šolskih potrebščin

Otroka na šolo pripravimo tudi z nakupom šolskih potrebščin. Priporočljivo je, da pustimo otroku, da sam sodeluje pri nakupu svojih potrebščin, saj bo tako za šolo bolj motiviran. Seveda ga pri nakupu usmerjamo kaj zares potrebuje in kateri vsakodnevni pripomočki ne spadajo v šolo, na primer uporaba mobilnega telefona. Izogniti pa se je potrebno kupovanju potrebščin zadnjih hip.

Otroka na šolo pripravimo tudi z nakupom šolskih potrebščin, pri katerem naj sodeluje tudi sam. 

Otroka nekaj tednov pred vstopom v šolo navadimo tudi na zgodnejše spanje in vstajanje, saj je prav, da osvoji "spalno rutino", ki ga bo spremljala od vstopa v šolo naprej.

Obšolske dejavnosti

Obšolske dejavnosti zagotovo pozitivno vplivajo na razvoj, osebnost in delovne navade naših otrok. Pomembno je le zavedanje, da otrok do desetega leta potrebuje predvsem igro. Prvošolčki ali drugošolčki naj bi obiskovali največ eno dejavnost, ki jim je všeč in vztrajali pri njej do konca šolskega leta. Na ta način bodo razvili delovne navade, ki mu bodo koristile kasneje v življenju. Drugače pa naj bi se posvetili igri, ki jim omogoča, da bolje spoznajo samega sebe. Pri izbiri dejavnosti lahko otroku pomagamo s seznamom, pri katerem prisluhnemo njegovim željam in ciljem.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika