Nasveti za uvajanje in prvi odhod v vrtec

CITYLIFE 30.08.2023
uvajanje-v-vrtecfotofreepik

Za začetek ... ne pozabimo, da je vsak otrok unikat. Nekateri otroci potrebujejo dalj časa za uvajanje, spet drugi manj, prav vsak se odzove na svojstven način. Vztrajajmo, bodimo jim v oporo in ne pozabimo - vse mine in kaj kmalu bo tudi naš otrok rad hodil v vrtec.

uvajanje v vrtecfotounsplash

Vrtec je za otroka povsem novo okolje in marsikateri bo prvič ločen od staršev oz. skrbnikov za dalj časa. Novo okolje, nove osebe, glasovi, nova rutina, obenem pa nova doživetja, vtisi in dogodki.

Če se le da, vzgojiteljici otroka še pred uvajanjem opišemo, kakšen je naš otrok, s čim se rad igra, koliko je že samostojen, kako zaspi, kaj mu pomaga, da se pomiri ipd.

Vzgojiteljice povprašajmo, kako poteka dan v vrtcu, kakšen ritem imajo, kakšne aktivnosti počnejo, kako bo potekalo uvajanje ter kaj so najbolj nujne potrebščine, ki jih moramo prinesti v vrtec.

Uvajanje lahko poteka različno od vrtca do vrtca, vsem pa je skupno, da starš prvi dan v vrtcu z otrokom ostane kakšno uro ali dve, nato skupaj odideta domov, postopno pa se čas v vrtcu podaljšuje, ter s tem tudi odsotnost starša. Vzgojiteljicam mirno zaupajmo in pustimo, da otroka nahranijo, previjejo in poskušajo pomiriti.

Za čas uvajanja si vzemimo teden ali dva dopusta. Pričakujemo lahko, da bo prvi mesec (ali dlje ali manj, odvisno od otroka) vrtca otrok razdražljiv, nemiren, morda neješč in bo še posebej potreboval več naše pozornosti. 

V času uvajanja ne uvajamo dodatnih sprememb doma ter omogočimo, da ima otrok tudi v vrtcu to, kar ima sicer tudi doma, npr. dudo, flaško, ninico ali kakšno drugo igračko, ki ga pomirja, spominja na dom in pomaga pri spanju.

Pred vstopom v vrtec otroku tega predstavimo pozitivno, o njem otroku govorimo, lahko se do tja tudi skupaj sprehodimo, opazujemo igrišče ipd. Vsako jutro pred odhodom v vrtec se držimo rutine, kakršna nam najbolje ustreza in na nek način napoveduje odhod v vrtec. Ko je čas za slovo, pa naj bo to nežno, a odločno. Kljub temu da je težko, imejmo v mislih, da se bo imel otrok v vrtcu kaj kmalu kar se da lepo. Spoznal bo številne nove prijatelje, odkrival nove aktivnosti in pridobival na svoji samostojnosti.

Tako kot marsikatera skrb, tudi uvajanje mine in otroci radi prihajajo v vrtec. V primeru, da nas karkoli zanima ali skrbi in ob morebitnih težavah, se pogovorimo z vzgojiteljico.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika