Znaki, da si je potrebno vzeti pavzo od telovadbe

Klavdija Rupar 05.08.2021
pexels-photo-2294361

Redno gibanje je izredno pomembno za zdravo in uravnoteženo življenje. Pomaga nam namreč pri boljšem počutju, lažjem upravljanju s stresom in poskrbi, da lažje premagujemo fizične napore. Kaj pa, ko je gibanja preveč? Izgorelost je bolezen sodobnega časa in ni vsaka izgorelost posledica samo preveč dela, lahko je tudi posledica preveč gibanja. 

Redno gibanje namreč ne pomeni, da vsak dan telovadite več ur, ampak nekje pol ure vsak dan, ali nekajkrat na teden. Hitro pa se lahko ujamete v začaran krog preveč treningov, ko lovite rezultate.

Kateri znaki kažejo, da si morate vzeti nekaj pavze od gibanja?

Slabše počutje

Ena izmed prednosti rednega gibanja je vsekakor boljše počutje in tudi bolj uravnano razpoloženje. Vadba namreč poskrbi za povečanje endorfinov, ki poskrbijo, da smo bolj srečni in veseli. Poleg tega pa poveča tudi druge živčne prenašalce, ki poskrbijo za boljše razpoloženje, kot sta serotonin ali dopamin. Preveč vadbe pa lahko utrudi te sisteme in povzroči neravnotežje v stresnih hormonih in tako povzroči ravno nasprotno od boljšega razpoloženja.

Foto: pexels

Nespečnost in vznemirjenost

Slabo spite ali pa ste čez dan ves čas nestrpni in na trnih? To je lahko posledica preveč gibanja. Redna aktivnost pomaga pri izboljšanju reguliranja kritičnih živčnih prenašalcev tudi med spanjem. Zato ni nič čudnega, da ljudje, ki pretirano telovadijo, čutijo veliko vznemirjenosti in ponoči slabo spijo.

Podaljšan čas za okrevanje in daljši rezultati

Tako kot je pomembno gibanje, je pomemben tudi počitek. Gibanje je namreč vrsta stresa, ki našim mišicam in celicam povzroči manjše travme. Zato dnevi počitka vašim mšicam pomagajo, da se popravijo in znebijo mlečne kisline, ki se je nabrala v njih. V času počitka tako mišice postanejo bolj močne za naslednjo vadbo. Če ne poskrbite za primeren počitek, mišice nimajo časa za popravljanje in pridobivanje na moči, kar lahko povzroči več bolečin in težav pri nadaljnji vadbi.

Večji napor

Napor pri vadbi je odvisen od posameznika do posameznika. Za nekatere je tek povsem neproblematičen, za druge pa velik napor. A če opazite, da so vam lahke aktivnosti postale izredno naporne, vam telo mogoče želi sporočiti, da je čas, da upočasnite, ali pa si vzamete več odmorov. 

Foto: pexels

Vir: Fabfitfun.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča