vadbasportfotofreepik1

7 malenkosti, ki bodo poskrbele za boljšo telovadbo

Klavdija Rupar 20.02.2024

Vadba je izredno zanimiva stvar, saj jo nekateri naravnost obožujejo, drugi jo komaj prenašajo, tretji pa jo naravnost sovražijo. Ne glede na to, v katero skupino spadate, v vsakem primeru je pametno, da poskrbite za čim boljšo in optimizirano vadbo. Pri tem pa vam s spodnjimi nasveti lahko pomagamo tudi mi.

vadbasportfotofreepik

Raztegnite se

Ko vam zmanjkuje časa, hitro lahko pozabite na raztezanje pred in po koncu vadbe. A raztezanje je obvezno za bolj zdrave mišice, fleskibilnost in moč. Trideset sekudni razteg pred vadbo vas bo ogrel, po aerobni ali vadbi z utežmi pa se raztegnite tudi na koncu.

Izbirajte pravilne prigrizke

Tisti, ki redno obiskujejo vadbo pred njo ponavadi izberejo prigrizke, ki imajo veliko ogljikovih hidratov ali pa pijejo proteinske šejke. Obe izbiri sta dobri, a v resnici vam ni potrebno izbirati. Za dobro vadbo so primerni tako ogljikovi hidrati, proteini in tudi maščobe. Proteini bodo poskrbeli za moč, ogljikovi hidrati vam bodo dali potrebno energijo za visoko intenzivno vadbo, maščobe pa pomagajo pri aktivnosti med manj intenzivno vadbo. Prava izbira hrane bo poskrbela za boljšo vadbo, zato vam ni potrebno več izbirati med raznoliko hrano, ampak jo samo prilgodite vadbi, ki jo boste opravili.

Pijte vodo

Ko se potite izgubljate vodo, kar lahko vodi do dehidriranosti in težav pri vadbi. Med vadbo lahko izgubite tudi med 6-10 odstotkov telesne teže v tekočinah, zato je izrednega pomena, da pijete pred, med in po vadbi.

vadbasportfotofreepik4

Pridobite na ravnotežju

Poleg vadbe za ostale mišice je izrednega pomena tudi moč jedra telesa. Zato je pametno, da med vadbo poskrbite za te mišice, saj močno jedro pomeni tudi ravnotežje in stabilnost, ki vam bosta prav prišla tudi zunaj telovadnice. Plank, trebušnjaki in fitnes vaje z žogo so dobri primeri, s katerimi okrepite jedro. Obenem pa boste z močnim jedrom tudi lažje delali fizične aktivnosti in celo lahko poskrbeli za prave trebušne mišice.

Pojdite v naravo

Namesto v telovadnici ali doma pred ekranom se odpravite telovadit ven, saj bo to poskrbelo, da se boste počutili bolj energično in živahno. Obenem pa redni sprehodi in svež zrak vsekakor pomagajo tudi pri čiščenju negativnih misli in na splošno boljšem počutju.

vadbasportfotofreepik2

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča