Zakaj teči?

Klavdija Rupar 23.10.2018
tek

Veliko ljudi teče zato, ker je to dober način za premagovanje stresa, nekateri imajo tek za kardio oziroma kondicijsko vadbo, spet drugi se pripravljajo na tekaški maraton ali ker si želijo izgubiti odvečne kilograme. Seveda pa je pomembno, da tečemo na pravi način, saj si lahko z napačno tehniko naredimo več škode kot koristi. Tek je odvisen od vsakega posameznika – nekatere tekaške tehnike, ki so za nekoga primerne, morda za drugega niso. Najbolj primerno je, da s pomočjo nasvetov izkušenih tekačev kaj hitro ugotovimo, kateri način nam najbolj ustreza in kako se bomo teka lotili sami.

Foto: Brooks

Prednosti teka

Najpogosteje se za tek odločimo, ker se želimo bolje počutiti – fizično in psihično. Tek spada med najboljše aerobne vadbe in pomaga pri fizični kondiciji srca in pljuč. Veliko študij je dokazalo, da tek izredno ugodno vpliva na zdravje, saj lahko prepreči tako prehlad kot raka. Hkrati bomo izgubili težo, seveda pa je dober tudi za premagovanje stresa in lažje spopadanje s šibko depresijo. Pomaga pri glavobolih in nam da več energije, potrpežljivosti, humorja in kreativnosti. Primeren je tudi zato, ker je najcenejša vadba, saj zanj ne zapravimo kaj dosti denarja.

Čas za tek

Pravijo, da je najprimernejši čas za tek zjutraj ali zvečer. Predvsem poleti je pametno, da ne tečemo v najhujši vročini, seveda pa je čas v dnevu odvisen od vsakega posameznika. Nekateri raje tečejo zjutraj, kar jim pomaga, da so čez dan bolj polni energije. Drugi raje tečejo zvečer, saj zjutraj preprosto nimajo časa ali pa niso jutranji tip osebe. Najbolj pametno je, da tečemo, ko imamo čas ali ko nam kot posamezniku najbolj ustreza.

Foto: Brooks

Regeneracija

Ko odtečemo, je izredno pomembno, da se naše telo regenerira in pripravi na počitek ter nato na naslednjo vadbo. Preden se odpravimo teč, je zato pametno, da pojemo večji obrok, spijemo čim več vode in plastenko vzamemo tudi s seboj na tek. Pred tekom se moramo najprej dobro raztegniti, ko začnemo teči, pa moramo poskrbeti, da ne začnemo prehitro, temveč tempo počasi stopnjujemo. Po koncu teka se moramo najprej ohladiti, ponovno raztegniti mišice, da nas ne bodo bolele, nato pa je najbolj primerno, da si privoščimo počitek. Škodil pa ne bo niti še en večji obrok. Ta naj bo poln proteinov, ki pomagajo pri obnavljanju mišic.

In kako začeti teči?

Preden se lotimo teka, je najpomembneje, da si kupimo dobro športno obutev, ki nam bo pomagala, da bo vadba udobnejša in da ne bo prihajalo do poškodb. Nato si poiščimo stezo, ki se nam zdi najprimernejša. Pripravimo si načrt teka in si postavimo (izvedljive) cilje, ki nam bodo pomagali, da bomo bolj osredotočeni. Ko začnemo s tekom, je najpomembneje, da začnemo počasi in da se ne zaženemo preveč. Poskrbimo za dovolj tekočine, topla oblačila (predvsem za zimo) in preprosto uživajmo v vadbi. Če se nam bodo prvi kilometri zdeli težki, ne obupajmo, saj bodo z rednim tekom postajali vse lažji in lažji.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča