8 nasvetov za nakup tekaških copat

Teja Korošec 15.04.2018
Foto: Pixabay

Izbira večje številke

Pri nakupu športne obutve velja splošno pravilo o izbiri nekoliko večje številke. Strokovnjaki za tek priporočajo izbiro velikosti, ki je za eno številko večja od naše ostale obutve. Ker se velikosti v različnih delih sveta razlikujejo, je pametno slediti pravilu enega prsta. Med prsti na nogi in tekaškim copatem naj torej ostane vsaj za en prst prostora. 

Preizukus več modelov

Foto: Pixabay

Za nakup nove tekaške obutve si moramo vzeti čas. Če se nam mudi, se v trgovino raje vrnimo drugič. Pomembno je, da preizkusimo različne modele supergov in dobro premislimo, kateri so najbolj udobni in se nam najbolje prilegajo. 

Določimo obliko naših stopal

Da bomo nekoliko zožili izbor novih tekaških copatov, najprej določimo obliko naših stopal. Glede na širino podplata ter višino in lok narta, nas lahko strokovnjaki v trgovini usmerijo k modelom copat, ki so narejeni posebej za našo obliko stopal. 

Po nakupih s starimi tekaškimi copati

Foto: Pixabay

Stari obrabljeni copati ne zgledajo ravno mikavno, a v sebi nosijo številna sporočila. Strokovnjaki lahko preučijo njihovo obrabljenost in določijo naš način teka. Tako nam lahko tudi svetujejo o tem, katera nova obutev je za nas najbolj primerna. 

Preberite še: DryTide - vodotesni nahrbtnik z zanimivo zgodbo

Ne kupujmo copatov za nasprotni spol

Ključnega pomena je tudi, da ne kupimo tekaških copat za nasprotni spol. Čeprav copati navzven včasih izgledajo skoraj enaki, to vsekakor niso. Žensko in moško stopalo sta si namreč dokaj različna, zato je lahko napačna izbira na dolgi rok precej boleča. 

Poznati moramo svoje tekaške namene

Foto: Pixabay

Dobra ideja je, da prodajalcu povemo na naših tekaških načrtih in navadah. Važne so informacije o tem, kako pogosto tečemo, kako daleč tečemo in po kakšni podlagi ponavadi tečemo. Glede na vse te podatke, bomo našli copate z ustrezno oporo, oblazinjenjem in oprijemom. 

Nakup v popoldanskih urah

Nakup nove obutve v jutranjih urah ni priporočljiv. Razlog tiči v zatekanju nog. Povsem normalno je, da nam v drugi polovici dneva noge nekoliko zatečejo. Da se izognemo nakupu pretesnih copat, se po trgovinah raje odpravimo popoldan. 

Izgled copatov ni najpomembnejši

Foto: Pixabay

Na koncu vsem tekačem polagamo na srce še, naj se ne osredotočijo na vizualno privlačnost tekaške obutve. Seveda radi izberemo lepe copate, katerih barvne kombinacije nam dajo med tekom še dodatno motivacijo, a le takrat, ko ustrezajo tudi vsem drugim zahtevam za zdrav in udoben tek. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča