Trajnostna moda: Katerim znamkam je mar za okolje?

N. E. 11.10.2019
Foto: Unsplash

Tekstilna industrija namreč zaradi masovne proizvodnje porablja veliko pitne vode, uporablja mnoge kemikalije, ki onesnažujejo podtalnico, proizvaja ogromno količino odpadkov, zaradi pridelave surovin za tkanine, kot je bombaž, pa izsekava tudi neverjetne količine gozdov, ki jih planet sicer nujno potrebuje za normalno delovanje in ohranjanje atmosfere, v kateri živa bitja lahko dihamo.

A modi se na srečo kljub skrbi za okolje ni treba popolnoma odreči. Da pa mu ne bi škodovali, moramo biti pri nakupovanju bolj premišljeni in preudarni. 

Marsikatera modna znamka se je namreč zavezala k varstvu našega planeta in svoja oblačila proizvaja na okolju bolj prijazen način. Da vam olajšamo nakupovanje in vas spodbudimo k bolj trajnostnem oblačenju, spodaj naštevamo znamke, ki proizvajajo ekološke modne kose.

Levi's kavbojke

Za izdelavo enega običajnega para kavbojk je potrebna poraba kar 7570 litrov vode. Levi's se je tako zavezal, da bo poizkusil porabo pitne vode za proizvodnjo svojih kosov zmanjšati. S kolekcijo WaterLess pri proizvodnji tako porabijo kar 96 odstotkov manj vode, kot pri običajnih kavbojkah.
levis.com

Veja superge

Večina superg je izdelanih iz plastike, usnja in drugih materialov, ki so precej neprijazni do našega okolja. Veja superge pa so proizvedene iz ekološko pridelanega bombaža in naravne gume, prav tako za barvanje usnja uporabljajo naravne barve, pridobljene iz rastlin.
veja-store.com

Eileen Fisher

Je ena redkih luksuznih znamk, ki je vodilna v svetu ekološke mode. Pri proizvodnji svojih oblačil je namreč pozorna na potencialno škodo okolju pri prav vsaki stopnji, od niti do končnega izdelka. Zaradi tega so njeni kosi precej dragi, a odslužene kose lahko znamki prodate nazaj, ta pa jih bo obnovila in ponovno prodala po nižji ceni, da so lahko dostopni širšim množicam.
eileenfisher.com

Benedetti Life

Slovenska modna oblikovalka se je ob svojem delu zavezala k varovanju okolja tako, da ne uporablja nobenih umetnih materialov ali barvil, ki bi lahko škodila našemu planetu. Prav tako so vsi kosi izpod njenih rok veganski, kar pomeni, da ni bila zanje ubita ali mučena nobena žival.
benedetti.life

Cuyana

Moto znamke Cuyana je proizvesti manj, a bolje in kakovostnejše. Tako želi potrošnike spodbuditi, da bi kupovali manj, saj si ob nakupu kakovosti zagotovimo, da bo izdelek držal dlje. Znamka proizvaja brezčasne kose, ki ne gredo iz mode, prav tako pa svoje tovarne postavlja blizu poljem s surovinami ter tako zmanjša ogljični odtis, ki bi ga sicer naredil transport.
cuyana.com

Epoque Evolution

To podjetje daje velik poudarek dejstvom kje in kako so proizvedene surovine, iz katerih proizvajajo oblačila. Velik del blaga pa reciklirajo tudi iz odpadnih materialov drugih podjetij in tako zmanjšujejo potrebo po proizvodnji novega materiala.
epoqueevolution.com


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča