Pokukajte čez planke v počitniško deželo Nemčijo

CITYLIFE 21.12.2021
augsburg-pogled-na-mestno-jedro-z-mestno-hišo.-©-getty-images-seanpavonephoto

Praznična voščilnica. ©DZT 

Ali ste na primer vedeli, da ima Nemčija kljub slovesu industrijske države velika območja neokrnjene narave? In da v nobeni drugi evropski državi ne pojedo toliko kruha? Ali pa, da je Unesco Kneippovo terapijo uvrstil na seznam nemške nesnovne kulturne dediščine? Ter da je torta črni gozdiček iz Schwarzwalda, ki odslikava barve tradicionalnega klobuka Bollenhut, najbolj priljubljena torta v Nemčiji?
Mojca Mavec v objemu švarzwaldskih narodnih noš. © Mojca Mavec

Schwarzwald, ure s kukavico. © DZT/ Leungmo

Popotniški duh je Mojco Mavec, simpatično voditeljico in ustvarjalko priljubljene oddaje Čez planke, popeljal na jug Nemčije. V tokratni oddaji, ki bo na sporedu v nedeljo, 26. 12. 2021, ob 13.25 na Televiziji Slovenija, boste lahko spoznali ohranjanje kulturne dediščine tradicionalnih zdravilišč z elegantno arhitekturo v zdraviliškem mestu Baden-Baden, kjer so se po pričevanjih okoli leta 69 našega štetja zdravili že stari Rimljani, odkrili gozdnato in hribovito območje, Schwarzwald. Ta je dom številnim umetnikom, ki so navdih črpali v ruralnem življenju, in si zasluži naziv kulinarične destinacije s kar 17. restavracijami z Michelinovimi zvezdicami. Razvajanje brbončic s tradicionalnimi ali sodobnimi jedmi, značilnimi za to nemško pokrajino, lahko zaključite s pravo češnjo na vrhu torte – in to slavne schwarzwaldske.
Baden-Baden, termalni krožni bazen v Friedrichsbadu. © DZT/ Francesco Carovillano

Baden-Baden, panorama mesta s cerkvijo Stiftskirche. © DZT/ Francesco Carovillano

Tu boste raziskali stare obrti Črnega gozda, prehodili dobro uhojeno pot med nekdanjo Kranjsko in očarljivim univerzitetnim mestom z osupljivo arhitekturo in slikovitim starim mestnim jedrom ob reki Neckar, Tübingen. Tübingen, ki je bil že v času reformacije pomembno kulturno središče. Tu je deloval Primož Trubar in dal v Morhartovi tiskarni leta 1550 natisniti prvi slovenski knjigi – Abecednik in Katekizem.
Tübingen, pogled na staro mestno jedro in reko Neckar. © DZT/ Francesco Carovillano

Baden-Württemberg, torta črni gozdiček. © DZT/ Leungmo           

Pot vas bo vodila na podeželje, kjer se boste preko manj odkritih mokrišč ob vznožju Alp spustili do Oberammergaua. Sprehodili se boste po ulicah čarobnega in edinstvenega kraja Oberammergau, ki je povezan tudi z najstarejšim dramskim besedilom v slovenščini in videli neverjetno lepo fasadno slikarstvo ter pokukali v zakulisje edinstvene pasijonske igre.
Oberammergau. © DZT/ Francesco Carovillano     

Oberammergau, pasijonske igre, prihod v Jeruzalem. © Passionsspiele Oberammergau/ Birgit GudjonsdottirOberammergau, oder pasijonskih iger. © Passionsspiele Oberammergau/ Foto Kienberger

Neskončni kilometri avtocest. To je prvi vtis, ki ga Nemčija pusti hitremu popotniku, ko drvi do svojega cilja. Toda v deželi, kjer je vožnja z avtomobilom del nacionalne identitete, se splača ustaviti. In to večkrat. Zadnji postanek bo v Augsburgu – enem najstarejših mest v Nemčiji, ki je po številu prebivalcev podobne velikosti kot Ljubljana. Kot Ljubljana pa je tudi Augsburg tesno povezan s starimi Rimljani, saj so mesto ustanovili prav oni in ga poimenovali po takratnem cesarju Avgustu.

Želimo vam prijetno potovanje po južni Nemčiji in veselo ter popotniško prihajajoče leto 2022!  

Naslovna fotografija: Augsburg, pogled na mestno jedro z mestno hišo. © Getty images/ SeanPavonePhoto

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča