Počitnice v Ljubljani

CITYLIFE 01.08.2021
173415-f013817-dozivetjavljubljaniinokoliciandrejtarfila35-photo-m

Mestni utrip
Ena od prednosti naše zelene prestolnice so zagotovo številne prireditve na prostem, zaradi katerih tako njeni prebivalci kot obiskovalci začutijo tisti pravi urbani utrip. Tudi letošnje poletje pri tem ni izjema, saj so v teku in pripravi številni dogodki, ki jih ne smemo izpustiti. Eden glavnih, ki že celih 69 let zaznamuje mesto, je Festival Ljubljana, ki se odvija vse do 8. septembra 2021. Priporočamo tudi obisk Jazz festivala Ljubljana, letnega kina na Ljubljanskem gradu – Kina pod zvezdami, tradicionalnega festivala Poletje v stari Ljubljani ter gastronomske uspešnice, ki dogajanje popestri vsak sončni petek – Odprte kuhne. Več dogodkov poiščimo na visitljubljana.com.

Urbani oddih
Ljubljana je zaradi svoje strateške lege, pestrega dogajanja, zelene okolice in bogate kulturne ponudbe odlična izbira za krajši oddih. Da bi občudovali bogato arhitekturno dediščino, okušali kulinarične specialitete ali raziskovali alternativno kulturo, ne potrebujemo letalske karte. Ljubljana je svet v malem, kar potrjujejo tudi paketi doživetij, ki so jih v sodelovanju s hotelirji pripravili v javnem zavodu Turizem Ljubljana. Gre za tematsko oblikovane pakete, ki so namenjeni predvsem domačim gostom – tako za družine kot tudi za pare, seniorje in VIP-goste. Izbiramo lahko med šestimi različnimi oddihi, ki jih spremljajo kulturna ponudba, zabavne dogodivščine, sprostitve in SPA razvajanje ter raziskovanje najlepših kotičkov mesta.

Ljubljanska doživetja
Obisk prestolnice si lahko popestrimo tudi z edinstvenimi doživetji, s katerimi bodo predvsem družine mesto spoznale na nekoliko drugačen način. Naj nas mimo največjih znamenitosti v Ljubljani popelje električni vlakec – oglejmo si svet mineralov, žuželk, plazilcev in okostje mamuta v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, obiščimo živalski vrt in se podajmo na zabavno dogodivščino v Hišo iluzij. Izberimo enega od treh paketov in se odločimo za pustolovsko odkrivanje glavnega mesta.
Zelena prestolnica
Umaknimo se od razbeljenega asfalta v zelene oaze mesta, ki nikoli niso daleč stran. Ljubljana ponuja številne aktivnosti v naravi – po središču mesta se lahko spustimo s supom ali kajakom, zapeljemo po 230-kilometrskih urejenih kolesarskih poteh ali se na raziskovanje uličic odpravimo peš. Na spletni strani visitljubljana.com so pripravili številne predloge za oddih v naravi, zbrali so pohodne in kolesarske poti v Ljubljani in okolici ter seznam adrenalinskih športov, svetujejo pa tudi obisk Ljubljanskega barja ter številnih mestnih parkov, ki ponujajo umik pred urbanim vrvežem.

Gurmanska izkušnja
Ljubljana je v zadnjih letih zaradi vse bogatejše kulinarične ponudbe pod drobnogledom svetovnih gurmanov, ki so jo uvrstili na seznam številnih gastronomskih vodnikov. Za to je zaslužna predvsem raznolika ponudba, ki vključuje tako domačo kuhinjo kot tudi visoko kulinariko, kakovostno ulično hrano in edinstveno izkušnjo nakupovanja na osrednji ljubljanski tržnici. Uporaba lokalnih sestavin in sodobni način priprave sta gotovo prednosti, zaradi katerih je gurmanska izkušnja v Ljubljani nepozabna. Poleg obveznega obiska Odprte kuhne priporočamo še doživetje mestnega utripa iz ene od številnih kavarn ob nabrežju Ljubljanice, razvajanje vseh čutov v edini ljubljanski restavraciji z Michelinovo zvezdico – Ateljeju ter okušanje slastnih slovenskih vin v kateri od priljubljenih vinotek.

Številne ugodnosti
Turistična kartica Ljubljane nikakor ni namenjena samo tujim gostom, je namreč odlična izbira, ko si želimo bolje spoznati prestolnico. Na voljo je za 24, 48 ali 72 ur, vključuje pa številne ugodnosti, med katerimi so brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi, brezplačen vodeni ogled mesta, brezplačen obisk več kot 20 znamenitosti, dostop do brezžičnega interneta, brezplačna vožnja z ladjico in tirno vzpenjačo ter še veliko več.

Spominki
Turizem Ljubljana je v zadnjih letih razvil prepoznavne, estetske, kakovostne in uporabne kolekcije spominkov, ki pomembno sooblikujejo podobo privlačnega in sodobnega mesta z živahnim turističnim utripom. Navdih za linijo Makalonca so bile grafike oziroma risbe Plečnika v knjigi Makalonca. Kolekcije so sestavljene iz gospodinjskih izdelkov ter pisarniških in osebnih predmetov, kot so nakupovalne in potovalne vrečke ter usnjene torbe. Najprepoznavnejši je zagotovo zmajček Ljubo, ki v prikupni podobi krasi majice, skodelice, vrečke in plišaste igrače. Ljubljana je trajnostno usmerjena, zato so tudi spominki Turizma Ljubljana v okolju prijazni embalaži ali brez nje.

Top 10 »skritih« kotičkov
1. Špica
2. Botanični vrt
3. Koseški bajer
4. Pot ob Savi
5. Fužinski grad
6. Plečnikova hiša – muzej
7. Rašica
8. Navje
9. Semeniška knjižnica
10. Križevniška ulica

Fotografije: Turizem Ljubljana / Jošt Gantar, Matevž Kostanjšek, Mankica Kranjec, Andrej Tarfila

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika