Urbani pobeg - poletje v Ljubljani

CITYLIFE 29.07.2020
preseren-square-dunja-wedam

Letošnje poletje je drugačno, saj je zaradi razmer pričakovati še lepše in bolj umirjeno dogajanje v mestu, skozi katero se vije reka Ljubljanica. A kljub temu ne bo kulturna, zgodovinska in kulinarična ponudba nič manj bogata. Ljubljana je dobitnica številnih nazivov, med odmevnejšimi je naziv Zelena prestolnica evrope 2016 s strani evropske komisije, trenutno pa je kandidatka za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Letošnje poletje še posebej vabi, da jo obiščemo ali pa se v njej ustavimo na poti na morje ter preživimo nekaj dni v najlepšem mestu na svetu. Turizem Ljubljana je pripravil privlačne pakete nekajdnevnih izletov (city breaks) za domače obiskovalce, ki povezujejo različna doživetja mesta – od njegovih ključnih znamenitosti in posebnosti do odkrivanja manj znanih kotičkov. Vsebina paketov je prilagojena različnim ciljnim skupinam – od družin do parov, od ljubiteljev kulture do ljubiteljev narave ... nakup paketa pa prinaša tudi ugodnejše spanje v izbranih ljubljanskih hotelih (do 30 odstotkov), popuste pri nekaterih ponudnikih doživetij, v sodelovanju s slovenskimi železnicami pa tudi 30 odstotni popust na vstopnice.

Zelena in aktivna
Za aktivne obiskovalce je Turizem Ljubljana pripravil paket Zelena in aktivna, ki združuje tri športne aktivnosti: supanje, kolesarjenje in golf. Obiskovalci supajo po Ljubljanici, enem redkih predelov prestolnice, ki ga je mogoče spoznavati tudi na tak način, kolesarijo po Ljubljanskem barju in se preizkusijo v golfu, za kulinarično razvajanje pa poskrbita piknik na Špici s košarico lokalnih dobrot in obisk Pivnice Union, v kateri spoznavajo tradicijo pivovarstva v Ljubljani.


DRUŽINSKI DOŽIVETJI 
Ljubljanski zmajček na sladoledu
Prvo doživetje družine popelje v Živalski vrt Ljubljana, na vožnjo z električnim vlakcem Urbanom okoli glavnih turističnih znamenitosti do Ljubljanskega gradu, kjer je poleg najlepšega razgleda in prepleta izvrstne kulinarike in zgodovine tudi Lutkovni muzej z oživljenimi zgodbami iz več kot stoletje dolge tradicije. Del prvega paketa sta še prijetna vožnja z ladjico po Ljubljanici in sladka spodbuda k odkrivanju najboljšega sladoleda v mestu.

Ljubljanski zmajček in njegove skrivnosti 
Drugo družinsko doživetje odpira vrata v nenavaden svet Hiše iluzij, prinaša piknik na travi s košarico domačih dobrot v parku Tivoli, največjem in najlepšem ljubljanskem parku, ki sega v samo središče mesta. Del doživetja je tudi obisk Prirodoslovnega muzeja, v katerem si je med drugim mogoče ogledati edinstveno mamutovo okostje. Za drugi dan sta načrtovana pustolovska igra odkrivanja skrivnosti Ljubljane (t. i. "escape room" na prostem) in fotografiranje skrivnostnih zmajev v Ljubljani.

TURISTIČNA KARTICA LJUBLJANA
Z nakupom turistične kartice, ki jo lahko kupite v turističnih informacijskih centrih, hotelih ali prek spleta z 10-odstotnim popustom, si boste zagotovili brezplačne oglede znamenitosti, neomejen prevoz z mestnim avtobusom, vožnjo s turistično ladjico, vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, brezplačni brezžični internet in vstop v živalski vrt.

KULTURNA IN KULINARIČNA PRESTOLNICA
Plečnik in vsi skriti kotički Ljubljane

... in Ljubljanski šef kuha za vas predstavita mesto kot kulturno in kulinarično prestolnico. Prvo popelje obiskovalce po narodni galeriji na ogled slovenske Mona Lize – Kofetarice ivane Kobilce, nato pa jim pričara piknik s košarico domačih dobrot v Tivoliju. Pot nadaljujejo na vodenem ogledu manj znanih kotičkov mesta, vstopijo v Plečnikovo hišo v Trnovem in se z ladjico zapeljejo po Ljubljanici vse do Podpeči na Ljubljanskem barju, kjer izlet sklenejo s piknikom.

Ljubljanski šef kuha za vas 
Drugo predstavi tudi kolesarsko plat mesta, saj obiskovalce popelje na spoznavanje skritih kotičkov Ljubljane s kolesom; kosilo jim bo pripravil priznani ljubljanski šef, spoznavali pa bodo še grajsko trto in vino, pokušali ljubljanski zajtrk iz lokalnih in svežih sestavin, obiskali Mestni muzej, v katerem je razstavljeno najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, ter na tematskem ogledu spoznali zgodbe ljubljanskih mostov.

Ljubljena Ljubljana
Za Ljubljano marsikdo poreče, da je izjemno romantična – in romantika prežema tudi to doživetje, ki obiskovalcem prinaša vodeni ogled botaničnega vrta Ljubljana z doživetjem "Ljubljana, čebelam prijazno mesto", piknik na Špici s košarico lokalnih dobrot, večerni vodeni sprehod po mestu, celodnevni najem koles za odkrivanje skritih kotičkov mesta in kulinarično doživetje "Ljubljanski šef kuha za vas".


Zanimiva je tudi okolica Ljubljane
Ljubljana pa ni samo mesto. Je del širše regije osrednja slovenija, ki jo zaradi območij narave, ki segajo v samo mesto, odlikujejo privlačne pohodne poti, slikovite vasi, vrsta gradov in dvorcev, vaške cerkve z bogato umetniško zapuščino ter izvrstne domače gostilne in kmečki turizmi. Mreža pohodnih in kolesarskih poti se začenja razpredati že v mestnem središču in postaja čedalje gosteje prepredena, ko se pomikamo na njegov rob in dlje, v razgibano zaledje mesta, v "zeleni objem" Ljubljane: od Ljubljanskega barja na jugu, visokogorja na severu (Kamniško-savinjske alpe) ter Posavskega in Polhograjskega hribovja na vzhodu in zahodu. Regijo prepredajo tudi številne urejene in označene poti učne in tematske poti, ki bodo navdušile še zlasti družine z otroki. seveda pa v okolici Ljubljanje ne manjka odličnih domačih gostiln, ki pripravljajo odlične jedi iz sveže pripravljenih in lokalno pridelanih živil.

BICIKELJ – izposodi si kolo
V okviru izposoje koles BicikeLJ si lahko na avtomatskih postajah 24 ur na dan 7 dni v tednu izposodimo kolesa in tako raziščemo Ljubljano. Kolesa so primerna predvsem za premagovanje kratkih razdalj (do eno uro). Uporaba sistema BicikeLJ je tako rekoč brezplačna, saj je vsaka prva ura izposoje zastonj. Po petih minutah od vrnitve kolesa si je na kateri koli od postaj že mogoče izposoditi novo. Obvezna je le predhodna prijava v sistem, ki poteka prek spletne strani in stane 1 evro za en teden uporabe. Cena letne uporabe sistema je 3 evre.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika