Najboljši pustni karnevali v Evropi, ki jih morate obiskati

Klavdija Rupar 22.02.2020
karneval

Čas je za pustno rajanje, pustne šeme in pustne krofe. Tukaj je pustni vikend, kar pomeni, da se bomo zagotovo udeležili ene izmed znanih pustnih povork v Sloveniji. Najbolj odmeven je zagotovo Fašenk na Ptuju, ki traja kar dva ali tri vikende. Kje po Evropi pa so še tudi pustni karnevali, ki bi jih morali dodati v svoj repertoar?

Beneški karneval

Beneški karneval je zagotovo eden najstarejših in najbolj znanih na svetu, turiste pa vabi s svojim razkošjem in ekstravaganco. Začne se s slovesnostjo La Festa Veneziana, dan kasneje pa Canal Grande postane prizorišče razkošne povorke. Vsako leto izbirajo tudi najboljši pustni kostum, osrednja lokacija pa je na trgu Sv. Marka. Začel se je že prejšnji teden, konča pa se v torek 25. februarja.

Barcelona, Španija

Barcelona zagotovo ni mesto, ki bi zamudilo možnost zabave. Pričakujemo lahko veliko stojnic s tortiljami in pikantnimi klobasicami, pa tudi bolj tradicionalne parade in praznovanja. Vrhunec zabave je več sto domačinov in turistov, ki korakajo ali se v lesenih kočijah vozijo po ulicah.

Foto: barcelona-life.com

Nica, Francija

V Nici praznovanje pusta sega vse v 13. stoletje, s čimer gre za eno od držav, z najstarejšim karnevalom. Karneval traja kar 10 dni in privablja več sto do tisoč obiskovalcev. Celoten fokus je na rožah, zato imajo tudi dnevne parade rož in impresivno dekorirane splave. Sodelujoči z njih razmečejo okoli 100.000 rož, celotno dogajanje pa se zaključi z Grande Parade, kjer so pristoni tudi ognjemeti.

Foto: en.nicecarneval.com

Ivrea, Italija

Za vse ljubitelje spopadov s hrano je mesto na severu Italije kot nalašč, saj se ljudje obmetavajo s pomarančami. Imajo povsem unikatno praznovanje karnevala, ki sega v srednjeveške čase. Vsako leto organizatorji med obiskovalce razmečejo več sto zabojev pomaranč. Temu se lahko izgoneš, če nosiš rdeč klobuk, a vseeno je možno, da te kaj zadene. 

Foto: storicocarnevaleivrea.it

Köln, Nemčija

Festival v mestu Köln je eden največjih, najboljših in najstarejših karnevalov; domačini ga poimenujejo kar peti letni čas. Glavni dogodki se imenujejo "Nori dnevi" začnejo pa se v četrtek pred pustom in trajajo do pustnega torka. V tem času pubi in bari nimajo zapiralnega časa, ljudje pa kljub mrazu na ulicah pijejo pivo imenovano kölsch.

Foto: cologne.de


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika