Najbolj barvite tržnice po svetu

Gabrijela Vrbnjak 18.05.2019
foto: Unsplash

Po muzejih, cerkvah in palačah bi morale biti na našem seznamu znamenitosti, ki jih moramo videti na potovanju v tuji državi, tudi tržnice. Na tržnicah pogosto opazimo številne prodajalce iz različnih držav, široko paleto sadnih in zelenjavnih dobrot ter številne druge. Oglejmo si 6 še posebej barvitih in zanimivih tržnic.

St. Lawrence - Toronto (Kanada)

St. Lawrence v Torontu je ena najboljših prehrambenih tržnic na svetu. Tržnica je kulinarično križišče za turiste in lokalno prebivalstvo. Od leta 1803 je tržnica sv. Lovrenca kulinarična točka mesta Toronto. Na tržnici je več kot 120 prodajalcev, ki prodajajo izdelke, ki jih gojijo v Torontu, vključno s svežimi pridelki, domačim pecivom, kruhom in drugimi lokalnimi proizvodi.

Borough market - London (Velika Britanija)

Ena najstarejših in največjih tržnic na svetu za sadje in zelenjavo je Borough market v Londonu. Ta tržnica deluje že od leta 1755 in je najbolj znana po svoji sveži hrani. Na tržnici se po navadi prodaja vse vrste svežega sadja in zelenjave ter druge specialitete. 

La Boqueria - Barcelona (Španija)

Tržnica La Boqueria se nahaja tik ob ulici Las Ramblas in je najbolj znana španska tržnica ter samoproglašeno "srce Barcelone". Več kot 300 stojnic z lokalnimi in mednarodnimi izdelki je prebivalcem in turistom na voljo 6 dni na teden. Sadne in zelenjavne stojnice so eksplozija barve eksotičnih sadežev in različnih vrst čili paprike. Najdemo lahko tudi sladkarije, meso, sir in ribe. Medtem ko smo tam, poskusimo kakšno od katalonskih specialitet.


Markthal - Rotterdam (Nizozemska)

Odštekana tržnica Markthal v Rotterdamu se nahaja v zelo moderni stavbi, veliki obokani galeriji, ki je dejansko sestavljena iz luksuznih apartmajev. Notranji strop galerije, ki se dviga visoko nad stojnico, je okrašen z ilustracijami cvetja in sadežev. Na tržnici je okrog 100 živilskih stojnic, ki so prav tako barvite kot strop stavbe.

Mercado central - Valencia (Španija)

Še posebej okrašena je kovinska in steklena stavba, v kateri je tržnica Mercado central v Valenciji. Lahko bi jo označili kot katedralo hrane. Cerkvena fasada v slogu art nouveau ima veliko obokano vitražo, kamnite stebre s kapiteli in okrasne ploščice. V notranjosti železni stebri podpirajo široko obokano streho z veličastnimi kupolami. Stojnice imajo precej težko nalogo, da obiskovalce odvrnejo od arhitekturne mojstrovine in se osredotočijo na hrano, vendar jim uspeva. Najdemo lahko vse od pršuta, šopov banan do kupov pomaranč.

Pike place farmer's market - Seattle (ZDA)

Pike place tržnica je bila ustanovljena v Seattlu leta 1907 in je najstarejša kmečka tržnica v ZDA. Znotraj tržnice v retro stilu, ki jo dopolnjuje ikona in ura iz leta 1927, je 500 stojnic, trgovin in restavracij. Na stojnicah najdemo sveže sadje, zelenjavo, kose mesa, ne manjka pa niti ribja tržnica, specialni siri in pa čokolada za sladokusce.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča