Kako si zgraditi jutranjo in večerno rutino?

Klavdija Rupar 30.05.2022
jutranja-rutina-unsplash-1

Se zjutraj zbujate prepozno in vam jutra kar uidejo? Pridete v službo slabe volje, ker vam ponovno ni uspelo pojesti zajtrka, narediti vaše jutranje rutine in ste spet prepozno vstali? Nikakor pa vam ni jasno, kako ljudje vsako jutro pred delom opravijo cel kup zadev, obenem pa jim vsak večer uspe iti v posteljo zelo zgodaj.

Kaj pa če bi si naredili svojo dnevno in večerno rutino? Takšno, ki je pisana na kožo vam in prav nikomur drugemu? A najprej je potrebno narediti nekaj eksperimentov in poiskati tiste glavne točke, ki vam najbolje odgovarjajo.

Zato smo pripravili nekaj idej, s katerimi si lahko pomagate pri sestavljanju svoje rutine. 

Foto: Pexels

Jutranja rutina

Za jutranjo rutino je ključnega pomena, da je čim bolj osvežujoča. Spodaj nekaj idej, kako si jo zastaviti.

 • Kožo pripravite na dan: splaknite jo z mrzlo vodo, saj vam bo to pomagalo izboljšati fokus. Če imate dovolj časa, si privoščite daljšo nego kože, nikakor pa ne pozabite na kremo za sončenje.
 • Privoščite si jutranji napitek: čaj, kava, kambuča, voda, karkoli vam je najbolj všeč. Možnosti so neskočne a ne glede na to ali pijete kavo ali ne, nikakor ne pozabite na hidracijo.
 • Dodaten čas: zjutraj si vzemite dodatnih 30 minut, da se zares zbudite. Napišite si seznam opravil za čez dan, preberite nekaj strani knjige ali pa preprosto meditirajte.
 • Zajtrk: na zajtrk nikar ne pozabite, saj boste drugače hitro izgubili energijo za čez dan. Poskusite načrtovati obrok že en dan prej in tako boste imeli zjutraj več časa, da ga v miru pojeste.
 • Razgibajte se. Gibanje vas bo povsem zbudilo in vas napolnilo z energijo za cel dan. Če vam ne uspe narediti celotnega treninga, pojdite na 10-minutni sprehod.

Foto: Pexels

Večerna rutina

Vaša večerna rutina pa naj bo pravo nasprotje jutranje rutine. Glavni cilj je, da se umirite, da ne delate težjih stvari in se povsem odklopite.

 • Pripravite kožo na spanje: večerna nega kože naj bo vsaj malenkost drugačna od jutranje nege kože. Dnevne kreme spremenite v večerne kreme, izberite nočne serume in se posvetite tistim delom, ki potrebujejo največ vaše pozornosti.
 • Pripravite se na naslednje jutro: pripravite oblačila, operite najljubšo skodelico za kavo, pospravite delovni prostor, naredite eno lažje opravilo, ki bi vas drugače počakalo do naslednjega dne.
 • Odklopite se: nima veze, kaj vam pomaga, da se spočijete ali odklopite, obvezno je, da se tega držite. Lahko je to meditacija, vroča kopel, branje knjige, karkoli vam pomaga, da boste lažje zaspali.
 • Odložite telefon: modra svetloba močno vpliva na vaše spanje obenem pa povzroča tudi veliko stresa. Namesto telefona zvečer raje berite knjigo.

Foto: Pexels

Kaj še lahko dodate v eno ali drugo rutino:

 • Hladen tuš: tuš ne bo očistil le vašega telesa, ampak tudi vaše misli. Naj bo to zvečer ali zjutraj, poskrbite, da med prho ne razmišljate o ničemer drugem razen o prhanju.
 • Pišite dnevnik: na dolgi rok se vam bo to obrestovalo, saj boste lahko prebrali za nazaj, kaj vse se vam je v življenju dogajalo. Obenem pa boste beležili misli, ki vam ves čas švigajo po glavi.
 • Meditirajte: se želite umiriti pred napornim dnevom ali pred spanjem? Izberite hitro meditacijo, lahko pa to naredite kadarkoli tekom dneva.

Foto: Pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča