Kako pravilno očistimo žar?

Klavdija Rupar 31.05.2019
Foto: Pexels

Čiščenje žara je podobno obisku zobozdravnika - vemo, da ga moramo očistiti, a nikoli ne najdemo časa in nimam želje po tem. A umazan žar lahko povzroči ogromno nevšečnosti, tudi bolezni, ki jih povzročijo bakterije, ki se nekaj časa nabirajo na žaru. 

Žar moramo nujno očistiti vsaj na začetku sezone, če na njem pečemo pogosto pa vsaj na vsake dva do tri mesece.

Potrebovali bomo:

  • gumijaste rokavice
  • krtačo za žar
  • plastičen nož
  • kuhinjsko gobo z nebrusilnim hrbtom
  • brisače iz mikrofibre
  • čistilo za posodo
  • papirnate brisače
  • repično ali avokadovo olje
  • 2 vedri

Foto: Unsplash

Plinski žar

Segrejemo žar za 10 minut, da zažgemo vse ostanke hrane. Ko se žar segreje, se bodo ti ostanki spremenili v pepel. V vedru zmešajmo čistilo za posodo in vodo, notri namočimo gobico in obrišimo zunanjost žara. Splaknimo in obrišimo z brisačo iz mikrofibre. Odpremo pokrov, ugasnemo plin in počakamo, da se žar shladi, nato pa s krtačo postrgamo pepel. Krtačo namočimo v čistilo in očistimo rešetke na obeh straneh. Splaknimo in obrišimo. Da rešetke zaščitimo pred rjavenjem, jih obrišemo z repičnim ali avokadovim oljem.

Žar na oglje

V vedru zmešamo vročo vodo in čistilo, notri namočimo gobico in z njo očistimo zunanjost žara. Splaknimo in obrišemo s krpo iz mikrofibre. Odpremo žar in z gobico zdrgnimo rešetke ter jih splaknimo in obrišimo z brisačo iz mikrofibre. Da rešetke zaščitimo pred rjavenjem, jih obrišemo z repičnim ali avokadovim oljem. Vsakič, ko uporabimo žar, očistimo rešetke, s čimer bomo poskrbeli, da ne pride do preveč dima in slabega okusa hrane.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča