Kako poskrbeti za boleče mišice po treningu?

Klavdija Rupar 10.06.2022
misicefotounsplash

Nekaterim ljudem je občutek bolečih mišic prijeten, saj tako vedo, da so opravili dober trening, drugim pa predstavljajo veliko težavo, saj se večkrat zgodi, da po napornem treningu naslednji dan ali dva komaj hodijo.

Kako si pomagati pri bolečih mišicah po treningu?

Pred treningom se dobro ogrejte. S tem boste telo pripravili na intenzivno vadbo, če ogrevanje preskočite pa boste lahko v mišicah čutili napetost, zategnjenost, lahko pa pride celo do manjše poškodbe.

Nasveti za pomirjanje bolečih mišic

Penast valjček

Penast valjček je preprost korak, s katerim sami sebe zmasirate. Poskrbi za sproščanje napetosti, ki se med telovadbo zgodi v telesni fascii. Gre za tanko plast tkiva, ki se ovije okoli mišic, valjček pa povzroči kroženje krvi in posledično mobilnost. Če po vadbi občutite zategnjenost, je valjček odlična rešitev.

Foto: Pexels

Hidrirajte se

Dovolj hidracije je izrednega pomena pri bolečih mišicah. Mišice potrebujejo hidracijo, ker ta poskrbi za odplakovanje strupov iz telesa, prenese hranila v celice in pomaga regulirati notranjo temperaturo telesa.

Foto: Pexels

Dovolj spanja

Spanje je izrednega pomena, saj vam pomaga, da se spočijete in dobite novo moč po vsakodnevnih obveznostih. Če ne spite dovolj, vašemu telesu ne date dovolj časa, da se povsem spočije in popravi po treningu.

Slana kopel

Slana kopel epsom je odlična za vaše mišice, poveča pa tudi učinkovitost vaše vadbe, saj ima visoke nivoje magnezija. Magnezij je eden izmed mineralov v vašem telesu ki ima veliko protivnetnih učinkovin. Vroča kopel pa bo po naporni vadbi sploh prijetna. 

Ne pozabite na dnevni vnos vitaminov

Če želite trenirati dobro in uspešno, vsak dan vzemite vitamine, še posebej pomembni so magnezij, cink in omega 3. Magnezij je dober za podporo mišic in produkcijo energije, maščobe v omega 3 zmanjšujejo boleče mišice, cink pa pomaga pri sestavljanju mišic nazaj v prvotno stanje po telovadbi. Seveda se pred vnosom vseh hranil posvetujte z zdravnikom ali nutricionistom.

Foto: Pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika