Vam primanjkuje samozavesti? Preizkusite spodnje nasvete

Klavdija Rupar 07.09.2020
pexels-photo-1036622

Imate dovolj samozavesti? Se znate postaviti zase in veste, kakšna je vaša vrednost? Pustite, da vsi hodijo po vas? Samozavest je zagotovo ena najbolj močnih in pomembnih stvari, ki jih vsekakor morate doseči v življenju, saj vam bo odprla mnoga vrata in poskrbela, da boste živeli točno takšno življenje, kot ste si ga zamislili. Če vam samozavesti primanjkuje pa si preberite spodnje nasvete.

Bodite brutalno iskreni sami s seboj

Imate radi svojo službo? Zares uživate s prijatelji? Imate hobije, ki vas veselijo ali počnete stvari samo zato, ker jih drugi počnejo? Ne le da bo brutalna iskrenost prikazala dele vašega življenja, s katerimi niste zadovoljni, obenem boste nehali početi stvari zaradi drugih. In ko boste ugotovili, kaj vse radi zares počnete, to začnite delati še več in bolj pogosto. Žal ne morate biti povsem samozavestni, če niste povsem sproščeni s tem, kdo ste.

Prakticirajte empatijo in pozitivnost

Samozavest pridobite tako, da se spremeni vaše notranje razmišljanje in ne potrditve, ki jih dobivate iz zunanjega sveta. Ampak vsi dobro vemo, da spremeniti razmišljanje še zdaleč ni lahko. Ključ do samozavesti? Empatija in pozitivnost. Gre za dejanske veščine, ki jih morate uporabljati tako pri drugih kot pri sebi. Delajte na pozitivnem razmišljanju, pišite dnevnik hvaležnosti in prakticirajte mentalnost, da je kozarec vedno na pol poln. Vedno iščite pozitivne stvari pri drugih in kmalu boste tudi pri sebi začeli opažati pozitivne lastnosti.

Foto: Pexels

Sprejmite komplimente

Naučeni smo, da smo vedno olikani in vljudni, a to ne pomeni, da moramo sebe potiskati nižje, da bodo drugi okoli nas bolj sproščeni. Torej, ko vam nekdo da kompliment ali vas pohvali, recite hvala in se zraven še malenkost pohvalite. Če vam je neprijetno reči hvala, pa vsaj vrnite kompliment. Nikakor pa se ne tlačite dol in dodatno podcenjujte.

Večkrat se spravite v neprijetne situacije

Stopiti iz cone udobja vam je zagotovo neprijetno, a lahko naredi ogromno spremembo pri tem, kako vidite sami sebe. Poskusite nekaj novega, česar vas je strah, zapomnite pa si, da ni pomembno, ali ste v tej novi stvari dobri ali ne, važno je, da stopite iz cone udobja, greste čez sebe in poskusite nekaj novega. Obenem vas bo to naučilo, da boste tudi v neprijetnih situacijah bolj sproščeni.

Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi

Seveda noben človek ni pozitiven ves čas, a odlično je, da imate ob sebi človeka, ki vas bo tudi ob najslabših trenutkih znal spraviti v dobro voljo in bo na situacijo pogledal z bolj pozitivnega vidika. 

Foto: Unsplash

Telovadite

Telovadba sproža endorfine, ti pa poskrbijo, da smo bolj srečni in zadovoljni sami s seboj. Pozitivno vpliva tako na fizično kot mentalno zdravje in lahko zmanjša občutke napetosti, izboljša spanje, izboljša samozavest, vam da občutek kontrole in na splošno izboljša vaše počutje. 

Naj vam bo večkrat vseeno za stvari

Vsake toliko se morate opomniti, da nekatere stvari niso vredne vašega razmišljanja in časa. Ste se zredili dve kili? Ste sramežljivi pri spoznavanju novih ljudi? Ne veste, ali vam bo nov posel uspel ali ne? Početi nekaj, kar si želite in biti nekaj kar bi radi bili, je najboljša stvar, ki jo lahko naredite zase. Zato ne jemljite vsega tako resno, saj je poanta življenja, da ga uživate.Vam primanjkuje samozavesti? Preizkusite spodnje nasvete

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča