Frankfurt na Majni – pisana metropola v osrčju Evrope

Helena Peterlin 01.06.2022
frankfurt-na-majni-panorama-mesta-s-pogledom-na-skyline-in-reko-majno-©-dzt-christoph-herdt

V tej hessenski metropoli se stoletja stara kultura srečuje z najnovejšimi trendi, tradicija s sodobnostjo in narava z urbanim utripom – in vse to v samem osrčju Evrope, mestu, ki ima izvrstne prometne povezave z vsem preostalim svetom.

Frankfurt na Majni: sprehajališče ob rečnem bregu in pogled na restavracijo na reki Majni. © DZT / Felix Meyer

Frankfurtsko Novo staro mestno jedro (Neue Altstadt) od svojega odprtja leta 2018 spada med glavne znamenitosti Frankfurta. V četrti so rekonstruirali in na novo zasnovali 35 stavb in tako temu koščku mesta vrnili nekaj zgodovine. Četrt Neue Altstadt po sredini prečka ulica Krönungsweg, ki povezuje frankfurtsko stolnico Kaiserdom z zgodovinsko tržnico Römerberg. V stolnici so nekdaj volili nemške kralje in kronali rimske cesarje ter je še danes ena glavnih znamenitosti mesta. Če se povzpnete na zvonik, se vam bo od tam odprl senzacionalen pogled na mestno veduto. Pri Römerbergu pa boste našli zgodovinsko mestno jedro z mestno hišo (Römer) in čudovitimi hišami predalčne lesene gradnje. Na obisku Frankfurta si morate vsekakor ogledati tudi cerkev sv. Pavla (Paulskirche), kjer je leta 1848 potekala prva nemška narodna skupščina. Pomen tega zgodovinskega kraja osvetljuje stalna razstava.

Frankfurt na Majni: hiše predalčne lesene gradnje na Samstagsbergu pri Römerbergu. © DZT / Marcel WaldmannFrankfurtsko Novo staro mestno jedro: trg Hühnermarkt. © #visitfrankfurt / David Vasicek

Frankfurt se ponaša tudi s številnimi muzeji in znamenitim Muzejskim bregom (Museumsufer). Vsaka na svojem umetniškem področju pa slovijo tudi galerije, kot so muzej Städel, galerija SCHIRN ali muzej sodobne umetnosti MMK. Bogato ponudbo ves čas dopolnjujejo novi muzeji; leta 2019 se je denimo sredi Novega starega mestnega jedra odprl muzej o Petru Kuštru (Struwwelpeter), v katerem otroci in mladi po srcu izvejo vse o tej sloveči otroški slikanici in njenem avtorju, frankfurtskem zdravniku Heinrichu Hoffmannu. Letos bo svoja vrata za obiskovalce znova odprl tudi prenovljeni Judovski muzej, v fazi načrtovanja pa sta tudi Nemški muzej romantike in Muzej sodobne elektronske glasbe. 

Ostzeile. © #visitfrankfurt / Holger Ullmann  Galerija Schirn. © Hessen Agentur / Florian Trykowski

V Goethejevem rojstnem kraju glavno vlogo igrata gledališče in glasba. Gledališče Schauspiel Frankfurt ter manjši odri in mednarodna gledališča ponujajo pester program klasikov in sodobnih predstav. Z glasbo pa se lahko razvajate v opernih hišah Oper Frankfurt in Alte Oper ter na raznih drugih prizoriščih.

Frankfurt na Majni: operni trg. © #visitfrankfurt / David Vasicek

V mestu na Majni pa ne boste ostali razočarani niti ljubitelji dobre hrane. Tukaj mednarodni trendi stojijo ob boku domači regionalni kuhinji. Poleg znamenitih frankfurtskih klobas je regija znana tudi po zeleni omaki – omaki iz sedmih zelišč, ki jo običajno jemo s krompirjem in jajci – in torti Frankfurter Kranz. 

Torta Frankfurter Kranz. © Adobe Stock / tunedi   Frankfurt na Majni zelena omaka z zelišči in kuhanim jajcem. © DZT / Knut Pflaumer

Obvezno morate poskusiti tudi frankfurtski jabolčnik. To nacionalno pijačo Frankfurtčani pijejo čisto ali razredčeno z vodo (kisli špricer oz. sauergespritzter) in jo tradicionalno postrežejo v posebnem keramičnem vrčku, ki mu pravijo bembel, ali v kozarcu z diamantnim vzorcem, ki mu pravijo geripptes.

Frankfurt na Majni: frankfurtski jabolčnik v keramičnem vrču »bembel«. © #visitfrankfurt / Holger UllmannFrankfurt na Majni: tradicionalna kulinarika. © #visitrhinemain / David Vasicek

Če si boste želeli nekoliko odpočiti od mestnega vrveža in pobegniti v naravo, ste v Frankfurtu z okolico v dobrih rokah. Frankfurt se s številnimi parki uvršča med najbolj zelena mesta v državi. V mestu lahko najdete veliko zelenih površin, denimo prostran park Günthersburgpark ali park Nizza s sredozemsko mikroklimo, ki leži neposredno ob Majni. V središču mesta je tudi najstarejši živalski vrt v Nemčiji. Potem je tu še botanični vrt Palmengarten, v katerem je na 9.000 m2 rastlinjakov in 20 ha odprtih površin zastopano rastlinstvo iz vseh podnebnih pasov in kjer se redno odvijajo različni dogodki. Palmengartna se na severovzhodu drži Grüneburgpark, ki je idealen za tek, kolesarjenje ali sprostitev. V osupljivem razgledu na mesto pa lahko uživate na Lohrbergu, edinem frankfurtskem vinogradu. Mesto obkroža tudi skoraj 70 kilometrov dolg zeleni pas, ki ga morate obiskati predvsem ljubitelji pohodništva in kolesarjenja.

Frankfurt na Majni: botanični vrt Palmengarten. © Hessen Agentur / Florian TrykowskiFrankfurt: stolp Goetheturm. © #visitrhinemain / David Vasicek

Frankfurt ne le, da leži v osrčju Evrope, temveč je tudi središče območja rek Ren in Majna. Zaradi izvrstnih prometnih povezav se lahko z lahkoto odpravite tudi do drugih zanimivosti v regiji: na vaš obisk čakajo zdravilišča, gradovi in palače ter znamenitosti Unescove svetovne dediščine. Ne glede na to, ali iščete sprostitev, kulturo ali aktivne počitnice, boste tu gotovo našli nekaj zase.

Frankfurt na Majni: panorama mesta s pogledom na Skyline in reko Majno. © DZT / Christoph Herdt

Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am MainMogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika