5 knjig, ki jih moramo prebrati preden postanejo filmi

Klavdija Rupar 16.01.2019
Knjige. Foto: Unsplash

Od James Baldwinove politične romance z naslovom If Beale Street Could Talk do The Goldfincha, ki ga je napisala s Pulitzerjevo nagrado nagrajena Donna Tartt, bo kar nekaj literarnim mojstrovinam v letošnjem letu sledil film. Zato je pametno, da si preden filmi pridejo v kinematografe, preberemo knjige, saj vsi vemo, da je knjiga ponavadi boljša od filma, kajne?

James Baldwin - If Beale Street Could Talk

James Baldwinove čudovite novele se dotikajo rasizma v Ameriki v 20. stoletju in so danes prav tako relevantne kot takrat, ko so bile pred desetletji objavljene prvič. Njegova manj znana romanca If Beale Street Could Talk se dogaja okoli leta 1970 v Harlemu in sledi 19-letni Tishi, ki želi oprati ime svojega zaročenca, ki ga obtožijo posilstva. V filmu, ki prihaja že precej kmalu bosta glavni vlogi odigrala Stephan James in Kiki Layne.

Foto: goodreads

A. J. Finn - The Woman in the Window

The Woman in the Window je letošnji odgovor na film Gone Girl ali The Girl on the Train – film, v katerem bodo zaigrali Amy Adams, Gary Oldamn in Julianne Moore, luč sveta pa bo ogledal proti koncu leta. Novela, ki je bila izdana leta 2018 se osredotoča na otroško terapevtko, ki je prepričana, da je čez cesto videla umor – in njen svet se v trenutku spremeni.

Foto: goodreads

Donna Tartt – The Goldfinch

Donna Tartt je leta 2014 za to fikcijo prejela celo Pulitzerjevo nagrado – knjiga, ki je najbolje opisana kot literarna fikcija je izredna berljiva. Polna je dickensinskih likov, pametnih filozfoskih pogledov in elegantnih zapletov. V začetnih poglavjih v zametkih terorističnih napadov 13-letni Theo Decker iz Meta ukrade sliko iz 17. stoletja – hitra odločitev, ki ga vedno bolj globoko potegne v kriminalni svet, ki se odvija na naslednjih 800 straneh.

Foto: goodreads

Maria Semple - Where'd You Go, Bernadette?

Če še nismo prebrali knjige Where'd You Go, Bernadette, ko je bila večino leta 2012 ena najboljših knjig, jo moramo prebrati, še preden si ogledamo film Richarda Linklaterja, ki bo prišel na ekrane spomladi. Nevrotično arhitektko Bernadette Fo, ki izgine pred družinskim izletom na Antarktiko, bo igrala Cate Blanchett, novinka Emma Nelson pa bo igrala njeno 15-letno hčerko Bee Branch, ki začne slediti mami, da bi ugotovila, kaj se ji je zgodilo.

Foto: goodreads

Louisa May Alcott - Little Woman

Že odštevamo dni do izida filma Little Woman, v katerem bodo glavno vlogo igrali Saoirse Ronan in Timothee Chalamet, ki bosta igrala Jo and Laurie, Emma Watson, Eliza Scanlen in Florence Pugh bodo odigrali Meg, Beth in Amy, Meryl Streep pa bo vstopila v čevlje tete March. Pred tem pa si preberimo novelo, ki jo še 150 let kasneje obožuje večina ljudi.

Foto: goodreads


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča