Vitamini - naravni ali umetni?

CITYLIFE 04.07.2019
Acerola

Naravni vs. umetni vitamini
Kemijska znanost nam omogoča, da ustvarimo molekule vitaminov, ki so podobne tistim, ki jih najdemo v naravi. Vendar sintetični oziroma umetno ustvarjeni vitamini, čeprav so strukturno enaki, niso vedno točne kopije vitaminov, ki jih najdemo v rastlinah, to pa lahko vpliva na biološko aktivnost sintetičnih vitaminov. 

80% uporabnikov se ne zaveda, da so vitamini in multivitaminski kompleksi, ki jih uživajo, večinoma popolnoma umetni.

Kemijska struktura vitamina lahko vpliva na njegovo sposobnost absorpcije, transporta in skladiščenja, pa tudi razpadanja, kar seveda vpliva na celoten učinek, ki ga bo vitamin imel. Veliko razprav je že bilo o tem, ali so umetni vitamini zares enaki naravnim. Glavna razlika je sledeča.

Naravni vitamini se pridobivajo iz celih živil (denimo sadja, zelenjave, zelišč), v telo jih vnesemo z redno prehrano ali naravnimi prehranskimi dopolnili iz koncentriranih, posušenih živil. Sintetični vitamini pa so izolirani in umetno ustvarjeni z različnimi industrijskimi procesi.

Splošno mnenje je, da so sintetično proizvedeni vitamini kemično skoraj enaki tistim v živilih. Dejstvo pa je, da se postopki proizvodnje sintetičnih vitaminov bistveno razlikujejo od načina, kako jih rastline proizvajajo. Torej, ne glede na podobno strukturo, se lahko vaše telo drugače odziva na umetna hranila, še vedno pa ni jasno, kako se sintetični vitamini absorbirajo in uporabljajo v telesu. Nekateri se zlahka absorbirajo, drugi ne. Razlog za to je, da pri uživanju prave hrane nikoli ne vzamemo izoliranih vitaminov, temveč celotno kombinacijo vitaminov, mineralov, koencimov in encimov, ki zagotavljajo optimalno uporabo v telesu. Brez teh dodatnih komponent bo telo težko uporabljalo sintetične vitamine na enak način kot vitamine naravnega izvora.*

*Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12936943

Arkovital® Acerola 1000 - 100% naraven vitamin C

100% naravna formula vitamina C iz prahu plodov rastline acerola
Žvečljive tablete Arkovital® Acerola 1000 so brez kemičnih sestavin, sintetičnih vitaminov in umetnih barvil, s čimer se zagotavlja 100% absorpcija vitamina C in biokompatibilnost z organizmom. Vitamin C pomaga zmanjšati utrujenost in krepi imunski sistem. Priporoča se v primeru preobremenitve ali občasne utrujenosti, pri športnih aktivnostih in ob spremembi letnih časov.

Več na arkopharma.si!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča