Sprehodite se po Grajskih vinskih stezicah - novo turistično doživetje Ljubljanskega gradu

CITYLIFE 24.07.2020
lj grad aplikacija

Obiskovalec se v družbi virtualnega sommeliera Urbana, sicer zaščitnika vinogradov in vina, poda na grajsko pot trte in vina ter na malce drugačen način odkriva zanimivosti o grajski trti in zgodovini gradu, kulturi pitja vina, rešuje interaktivne naloge z obogateno resničnostjo, na koncu, po vseh uspešno rešenih nalogah, pa si privošči kozarček z razgledom.

Potek interaktivnega sprehoda
Pot bo obiskovalca vodila skozi grajski drevored, kjer je bilo nekoč mogočno obzidje, mimo utrdbe Šance. Sprehajališče in razgledno točko je v 30. letih dvajsetega stoletja preoblikoval največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Ruševine imajo posebnega stražarja – zmaj iz legende o Jazonu in argonavtih se skriva prav pod Šancami. V grajskem gozdičku se nahaja kapelica Marije, svete Matere Božje, obiskovalec pa s pomočjo vinskih simbolov odklene skrivnostno skrinjo. Pot ga nato pripelje do Grajskega vinograda na južnem pobočju, kjer rastejo trte belega chardonnayja in rdečega zweigelta. Obiskovalec spozna tudi grajsko žametovko, potomko najstarejše vinske trte na svetu, stare že več kot 450 let.
Med sprehodom se ponujajo čudoviti razgledi na stari del Ljubljane, na Prule, Krakovo in Trnovo. Ob prihodu nazaj na grad se obiskovalec ustavi še v Stolpu strelcev, ki je tudi slovesni sedež konventa svetega Urbana Ljubljana, združenja ljubiteljev kulture uživanja vina. Grajska pot vinskih skrivnosti in modrosti pa bi ostala nedokončana, če je ne bi dopolnili z obiskom Grajske vinoteke, ki vabi v svojo obokano klet in na teraso z nepozabnim razgledom na mesto ter je pravzaprav popoln kraj za spoznavanje široke palete kakovostnih slovenskih vin.

Informacije
Vinsko doživetje Modrosti o grajski trti in vinu poteka večinoma na zunanjih lokacijah. Na voljo je znotraj odpiralnega časa gradu oz. Grajske vinoteke Strelec. Aplikacija je dostopna v petih jezikih (slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem in francoskem). Cena vstopnice, ki vključuje tudi grajsko vstopnico je 13 EUR/osebo, če je vključena tudi povratna vozovnica za vzpenjačo, pa 15 EUR/osebo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča