Grajska trgovina Friderik na Ljubljanskem gradu

Anja Mrevlje 13.12.2019
Grajska trgovina

Grajska trgovina se nahaja pod Grajsko kavarno, tik za vhodom na Ljubljanski grad. V trgovini bomo poleg informacij našli darila in izdelke lastne grajske blagovne znamke Friderik.

Ljubljanski grad slovi kot prizorišče dogajanja skozi stoletja mestne zgodovine, zato je poln zanimivih zgodb med katerimi nejdemo tudi Friderika. To je ljubka, dobrodušna podgana, poimenovana po cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je ustanovil ljubljansko škofijo in postavil utrdbo na Grajskem griču. Bil med prvimi prebivalci Ljubljanskega gradu, ki je najraje bival v Erazmovem stolpu, v katerem je bila ječa, namenjena neposlušnim plemičem. Je spreten in hiter ter se je lahko neopazno gibal po gradu; s tem si je zagotovil dober vpogled v dogajanje in sčasoma postal grajski kronist. Že stoletja si domišlja, da je modre krvi, zato hodi po dveh nogah. Po petstotih letih Friderik še vedno prebiva na Ljubljanskem gradu in skrbno beleži dogajanje. Tako danes njegove zgodbe iz minulih časov še vedno navdihujejo obiskovalce.

Friderika bomo tako našli na številnih izdelkih v Grajski trgovini, letos pa se letos se v okviru Grajskega decembra in s tem povezanega prazničnega sejma predstavlja s posebno, praznično linijo izdelkov.

Več na: ljubljanskigrad.si


Fotogalerija

Grajska trgovinaGrajska trgovinaGrajska trgovinaGrajska trgovinaGrajska trgovinaGrajska trgovinaGrajska trgovina

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča