Recept - Limonin sorbet, italijanska sladica za vroče poletne dni
Tradicionalni italijanski limonin sorbet, oziroma, kot ga poimenujejo v Italiji “Sorbeto al Limone” ima edinstveno osvežujočo aromo, ki je popolna za ohladitev v vročih poletnih dneh. Lahka sladica, oziroma napitek premore popolno ravnovesje med kislim in sladkim ter je odličen kot samostojna sladica ali osvežitev brbončic med jedmi.
Limonin sorbet ali "Sorbetto al Limone" v kulinariki velja za zamrznjeno sladico brez mleka, ki se tradicionalno postreže med različnimi jedmi in pomaga "očistiti naše brbončice" ter jih pripraviti na nove okuse. Lahko ga postrežemo v obliki napitka ali pa tudi v skodelicah kot sladico.
Limonin sorbet je sladica brez glutena in laktoze
Limonin sorbet je sladica s popolnim ravnotežjem med kislim in sladkim. Je brez glutena ali laktoze in je tako primerna za popolnoma vse, ne glede na prehranske skrbi. Še posebej veseli jo bodo tudi tisti, ki pazijo na linijo, saj ne vsebuje veliko kalorij. Je sveža sladica, ki zadovolji željo po sladko-kislem v nekaj grižljajih.
Ena najmanj kalorričnih in osvežilnih sladic za vroče poletne dni
Prav tako v njej ne bomo našli motečih koščkov limonine lupine, ki bi zmotili čudovito gladko teksturo. Sorbet je različica italijanskega sladoleda brez mleka. Je prav tako kremast, a lažji in manj kaloričen. Manjko sestavin živalskega izvora (kot so mleko, smetana in jajca) skupaj z veliko količino sadja naredita sorbet eno najlažjih in najbolj osvežilnih sladic vseh časov. Najbolj priljubljeni sorbeti so običajno sadnega okusa, v Italiji pa je zagotovo najbolj priljubljen limonin. Če hrepenite po pristnem italijanskem limoninem sorbetu z intenzivnim okusom limone in kremasto rahlo teksturo, imamo za vas pravi recept.
Recept za tradicionalni limonin sorbet
Čas priprave: 30 min + hlajenje v zamrzovalniku približno 4 ure
Čas kuhanja: 5 min
Obroki: Za 4 do 6 oseb, kar je približno 500 g sorbeta
Limonin recept - sestavine
• 180 g sladkorja
• 230 ml vode
• sok 4 limon (približno 150 ml)
Limonin sorber - predpriprava
Posodo iz nerjavečega jekla za nekaj ur postavimo v zmrzovalnik. Ko mešanico za sorbet vlivamo, mora biti posoda dobro ohlajena.
Korak 1
Limone operemo in posušimo. S pomočjo lupilca odstranimo limonino lupino, pri tem pa pazimo, da ne odstranimo belega grenkega dela. Damo na stran.
Korak 2
Limone prerežemo na pol in iz njih iztisnemo ves sok. Dobiti moramo približno 150 ml limoninega soka.
Korak 3
V ponev damo 230 ml vode, 180 g sladkorja in limonine lupine. Na nizkem ognju med stalnim mešanjem kuhamo približno 5 minut, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Ugasnemo ogenj in pustimo, da se mešanica ohladi.
Korak 4
Če je potrebno, limonin sok precedimo s cedilom in dodamo sirup brez limonine lupinice. Zelo dobro premešamo.
Korak 5
Mešanico vlijemo v mešalnik in vse skupaj mešamo približno 3 minute. Tako bo zmes ujela več zraka in sorbet bo bolj kremast.
Korak 6
Zmes vlijemo v predhodno ohlajeno posodo iz nerjavečega jekla. Postavimo v zamrzovalnik za približno 4 ure. Vsakih 30 minut zdrobimo zamrznjeno površino. To storimo tako, da sorbet vzamemo iz zamrzovalnika in ga premešamo z metlico. Ta korak je potreben, da se v sorbetu ne ustvarijo ledeni kristali in da sladica dobi kremasto teksturo.
Limonin sorbet kot sladica ali pijača
Načeloma se sorbet postreže kot sladica, lahko pa je tudi odličen presledek med dvema jedema, s katerim "očistimo brbončice" in ga pripravimo za naslednjo jed. Konzistenca sorbeta se spreminja glede na to, kako ga želimo uporabiti. Če nameravamo sorbet uporabiti kot vmesni del med jedmi ali kot digestiv, je bolje, da je sorbet nekoliko bolj tekoč. Zato ga postrežemo v kozarcu za penino s slamico, kot pijačo. Nekateri kombinirajo sorbete tudi z alkoholnimi pijačami in jih postrežejo kot koktajl. Če želimo sorbet postreči kot sladico, mora imeti polnejšo teksturo, kot jo ima na primer sladoled. V tem primeru ga postrežemo v skodelicah s čajnimi žličkami. Limonin sorbet okrasimo z listi mete ali bazilike in nekaj rezinami limone. Domači limonin sorbet lahko hranimo v zamrzovalniku do enega meseca.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine