28. maj je mednarodni dan burgerjev

Helena Peterlin 27.05.2023
burgerfotofreepik2

Burgerji so v tujini priljubljeni že desetletja, a če so svoj čas veljali predvsem za hitro hrano, so v zadnjih letih naredili velik preskok in danes gurmanske burgerje strežejo praktično vsi najboljši kuharski mojstri, pa tudi cene le teh so lahko precej visoke ... Svetovna kulinarika zna kdaj tudi presenetiti. Pri nas smo ameriškim trendom sledili malce z zamikom in prvi pravi "craft burger" dobili leta 2013, ko sta dva mlada ekonomista, Til Pleterski in Klemen Ptičak (Hood Burger), s svojo prikolico, postavljeno pred viški Interspar v Ljubljani, tudi pri nas sprožila pravo "burgermanijo".  

burgeradam bartoszewicz vdkywisomns unsplash

Ob mednarodnem dnevu burgerjev sta svoji raziskavi o priljubljenosti burgerjev pri nas objavila tudi dva naša največja dostavljalca hrane pri nas - Glovo in Wolt

najraje imamo hamburger s siromWoltova raziskava razkriva kateri trije burgerji so najbolj priljubljeni.

Woltova raziskava razkriva, da je burger izjemno priljubljena jed, ki jo Slovenci prek Wolta, platforme za dostavo hrane in izdelkov iz trgovin, najpogosteje naročamo. Vsako tretje naročilo je namreč hamburger, ob katerem skoraj vsakič naročimo tudi krompirček. Privoščimo si ga namreč ob skoraj vsakem naročilu hamburgerja, in sicer v prav vseh oblikah in okusih – od ocvrtega do praženega, od navadnega do sladkega, z dodatki in brez. V Sloveniji imamo še vedno najraje hamburger s sirom, sledi klasičen hamburger in nato piščančji. Mesto najbolj nenavadnega burgerja pa je tokrat zasedel dvojni hamburger s sirom z dodatnimi sedmimi mesnimi polpeti.

katere dodatke imamo radiWolt razkriva katere dodatke imamo radi.

Glovo razkriva, da je leto 2022 je prineslo neverjetno rast naročil burgerjev v Sloveniji, saj je Glovo zabeležil izjemen porast za kar 163 %. S tem je Slovenija med državami JV Evrope zasedla vodilno mesto in se uvrstila na peto mesto med vsemi državami, kjer Glovo posluje. Uvrstili smo se na 13. mesto med vsemi 25 državami glede naročil burgerjev, kar jasno kaže, da so osvojili naša srca. Raziskava je še pokazala, da Slovenci klasičnim vrstam burgerjev radi dodamo svoj pečat, še vedno pa radi posežemo enemu od teh treh burgerjev: brezčasnemu cheeseburgerju, burgerju s slanino ali piščančjemu burgerju. In še ena zanimivost ... v Sloveniji ljubitelji burgerjev najpogosteje začutimo lakoto med 17. in 20. uro, ko oddamo približno 38 % dnevnih naročil. 

gas 361burger day press assets 09 large.jpeg

Smo vas prepričali, da bomo današnji dan preživeli v družbi burgerjev, ali na domačem dvorišču ali pa ob obisku prestolnice, kjer ta konec tedna poteka največji festival burgerjev pri nas - festival Pivo & Burger Fest.

pivoburger fest 13 1pivoburger fest 15pbf lj sept22 7 1pivoburger fest 6 1

Pivo & Burger Fest, Ljubljana, Slovenija
Kdaj: 27. in 28. maja 2023
V središče prestolnice na Pogačarjev trg se zadnji konec tedna v maju vrača festival Pivo & Burger Fest, ki na enem mestu predstavlja najplemenitejše burgerje naše dežele in najžlahtnejše hmeljne zvarke od blizu in daleč. Rezervirajmo si čas za veličastno zabavo v družbi imenitnega para, ki jo bodo okronali z živahno glasbo in dobrim razpoloženjem.
pivoinburgerfest.si

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča