Knjige, ki jih bomo brali ob hladnih jesenskih večerih

Klavdija Rupar 17.09.2020
knjige

Jesen predstavlja melanholijo in srečo. Melanholijo, ker se zaključi poletje in z njim dopust, brezskrbnost in dolgi poletni večeri. Srečo, ker ponovno najdemo mir, več časa za svoje bližnje in se malenkost ustavimo. Hladni jesenski večeri so kot nalašč za branje dobrih knjig. Vse kar potrebujemo je kavč ali postelja, topla odeja, kozarec vina ali skodelica čaja in dobra knjiga. 

Kaj bomo brali letošnjo jesen?

Tara Westover, Osvobojena

Kot 30-letna doktorica zgodovine z britanskega Cambridgea je napisala spomine na odraščanje, ki bralcu jemljejo sapo. Postali so velika svetovna uspešnica, v izkušnji izolacije, ki se je zarezala v naša življenja pa je njihovo sporočilo še jasnejše: kako neprecenljiva je svoboda znanja, gibanja, dela, mišljenja in izražanja lastnega mnenja.

Foto: emka.si

Anna Todd, Prvič narazen 

Knjiga, po kateri je bil ravnokar posnet tudi film, ki bo kmalu v naših kinodvoranah. Po pretreslijvem začetku razmerja sta Tessa in Hardin skušala narediti vse, da bi jima uspelo ostati skupaj. Tessa ve, da je Hardin lahko krut, a ko odkrije strašne podrobnosti o začetku njunega odnosa, je to zanjo preveč. Zdaj mora narediti korak naprej, ampak Hardin se ne bo kar tako vdal.

Foto: felix.si

Rhys Bowen, Toskanski otrok

Leta 1944 se britanski pilot bombnika Hugo Langley s padalom reši iz strmoglavljenega letala in pristane na zelenih poljanah Toskane, ki je pod nemško okupacijo. Hudo ranjen se zateče v varno zavetje ruševin in v naročje domačinke Sofie Bartoli, ki mu skrivoma pomaga. A ljubezen, ki vzplamti med njima, je pretreslo nepopravljivo izdajstvo.

Foto: felix.si

Sussane Jansson, Zimska voda

Martin in Alexandra živita v stari ribiški koči na slikovitem otoku Orust na zahodni obali Švedske. Njun sin Adam je star komajda tri leta in hči Nellie samo nekaj mesecev. Neki konec tedna Alexandra skupaj s hčerko odpotuje v København. Martin in Adam načrtujeta prijeten konec tedna doma, začel naj bi se s piknikom ob morju. A Adam izgine. Kje je njegov sin?

Foto: Felix.si

Caroline Bernard, Frida Kahlo in barve življenja

Mehika, 1925: sedemnajstletna Frida Kahlo želi postati zdravnica, a ji huda avtobusna nesreča to onemogoči. Potem spozna Diega Rivero, slikarskega genija in ljubljenca umetniških slogov, v katerega se nesmrtno zaljubi. Z njim, ki jo spodbuja k slikanju, se potopi v svet umetnosti in se pozneje z njim tudi poroči. Zgodba o eni najboljših in najbolj prepoznavnih slikark v zgodovini.

Foto: Felix.si


Izbor urednika