Ideje za zdrave zajtrke

Klavdija Rupar 20.10.2020
pexels-photo-2103949

Nekaj idej za zdrave zajtrke pa spodaj.

Jogurt s sadjem in ovsenimi kosmiči

Zjutraj, ko se nam mudi najhitreje posežemo po kosu kruha in namazu. Če se želimo izogniti kruhu, raje pripravimo skledo, v katero damo nekaj žlic grškega ali kokosovega jogurta, dodamo banano, borovnice, maline, ali katerokoli drugo sadje, ovsene kosmiče (lahko surove ali kuhane), dodamo še chia semena in zajtrk je pripravljen.Wasa kruhki

Se vseeno ne morate odpovedati kruhu? Potem poiščite brezglutensko ali pirino verzijo, namesto kruha pa si lahko vzamete tudi wasa kruhek. Nanj položite rezino piščančjih prsi in paradižnik ali papriko, ali pa speštan avokado in dimljen losos. Hitro in enostavno pripravljeno.

Smutiji

Smutiji so zagotovo eden izmed najhitreje pripravljenih in tudi izredno zdravih zajtrkov. V blender vržemo najljubše sadje ali zelenjavo (odvisno kakšen smuti si zaželimo), dodamo lahko še mleko ali sok, dobro premešamo in spijemo. Gre za obrok, ki vas bo nastil za dlje časa.

Granola

Granolo lahko kupite ali pa jo naredite sami doma. Granolo lahko zmešate s sadjem, jogurtom, mlekom ali s čimer želite. Za pripravo doma potrebujete le sladkor, sol, kokosovo olje, ovsene kosmiče, kokosove lističe in sončnična ter bučna semena. Vse skupaj dobro zmešate, mešanico pa položite na peki papir in pečete od 45 do 55 minut oz. toliko časa, da je granola zlato rjave barve.

Jajca

Jajca lahko naredite na več načinov: lahko so umešana, lahko so trdo ali mehko kuhana ali pa jajca na oko. Jajca na oko lahko naredite tudi na malo drugačen način. Vzamite papriko in jo narežite na kolobarje. Kolobarje položite na ponev in v vsakega ubijte jajce. Tako boste dobili simpatična jajca na oko v obliki rožic, ki jih ustvarijo kolobarji iz paprike.

Palačinke 

Tudi palačinke so lahko zdrava hrana, samo namesto klasične mase in nutellinega nadeva, uporabite le čisto malo moke, banano in jajce. Vse skupaj dobro zmešajte, polijte na ponev in voila zdrave palačinke so pripravljene.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča